Tudom, a brassóit sertéshúsból kell készíteni. Én is azt szerettem volna, de aztán este jöttem rá, amikor kinyitottam a fagyasztót, hogy nincs itthon elegendő sertéshús. Így aztán ez a brassói pulykahúsból készült. Nem vált kárára.
Hozzávalók:
70 dkg pulykacomb
4 nagyobb krumpli
2 nagy fej vöröshagyma
1 kis fej fokhagyma
só, bors, majoranna
kevés olaj
néhány szelet húsos füstölt szalonna
A húst csíkokra vágtam (a hétvégén vettem egy Fiskars szakácskést, egyáltalán nem volt drága, és persze nem profi kés, de nagyságrendekkel jobb, mint az eddigi összes késem - öröm vele pl. húst vágni). A hagymát felkockáztam. A fokhagymát megpucoltam. A krumplit meghámoztam, kockákra vágtam. A szalonnát apró kockákra vágtam.
A krumplit a párolómban megpároltam. Így egyszerűbb, mint főzni, aztán szűrni, aztán hagyni száradni. Csak megpároltam, és otthagytam, amíg nem került rá sor újra.
A szalonnát kevés olajon megpirítottam, kisütöttem a zsírját. A szalonnapörcöket félreraktam. A húst sóztam, borsoztam, jó bőven majorannát szórtam rá. A forró olajba tettem és megpirítottam, majd kiszedtem lyukas kanállal és félreraktam. A zsiradékon megdinszteltem a hagymát, hozzáraktam a fokhagymát összezúzva. Hozzákevertem a húst, öntöttem bele kb. másfél dl vizet és lefedve megfőztem, nagyjából 25 perc alatt omlósan puhára főtt.
Egy másik serpenyőben olajat forrósítottam és a krumplit megpirítottam benne pár perc alatt, közben néha megkavartam.
Végül a húshoz hozzáöntöttem a krumplit és a szalonnapörcöket, összekevertem. Tálalásig fedő alatt hagytam, hogy kicsit összeérjenek az ízek.