Vasárnap a gyáli piacon jártunk. Mivel elég messze van tőlünk, nem sűrűn fordulunk elő ott, pedig úgy tűnik, egész jó. A szokásos zöldség-gyümölcs felhozatal jó minőségű és nem drága, ráadásul lehet találni különlegességeket is, pl. láttam fügeszilvát. Ott vettem egy édeskömény gumót meg egy darabka gyömbért. Akkor még nem tudtam, mit fogok velük kezdeni, de azóta már kitaláltam. Édesköményt egyébként eddig még sosem ettünk, de mivel én alapvetően nyitott vagyok az új dolgokra, úgy gondoltam, nagy baj nem lesz belőle, max. én eszem meg az összes ételt, amit készítek belőle (sokat nem hoztam, tehát valószínűleg nem kell egy hétig ennem :-) ).
Hozzávalók:
egy db édeskömény
5 dkg vaj
kb. 1 dkg friss gyömbér
2 dl tejszín
2 dl tej
só, bors, ételízesítő (szárított zöldségekből, só nélkül)
Az édesköményt megmostam, felszeleteltem, vajon megfuttattam. Feltöltöttem kb. 8 dl vízzel és 10-12 perc alatt puhára főztem. Botmixerrel pépesítettem. Sóztam, borsoztam, tettem bele ételízesítőt és belereszeltem a gyömbért. Adtam hozzá 2 dl tejszínt és 2 dl tejet, majd visszatettem a tűzre és egyszer felrottyantottam.
Levesgyönggyel tálaltam, mivel nálunk a "golyólevest" bármikor megeszik a gyerekek.