Mióta Londonból hazahoztam Gordon Ramsay: Makes it easy c. könyvét, rendszeresen olvasgatom, és próbálom kiválasztani, mit készítsek majd el belőle. Eddig még csak fejben válogattam. Valamelyik nap viszont megláttam ezt a receptet, és rögtön beugrott, hogy már több helyen is olvastam róla. Aki eddig megvalósította, mind azt mondta, hogy "brutálisan csokis" és "brutálisan édes". Ez utóbbi vélemény miatt én picit lecsökkentettem a cukor-mennyiséget, és úgy készítettem el, két főre. Gordon Ramsay amúgy azt írja erről a könyvében, hogy ez a kedvenc receptje. Meg tudom érteni.
Hozzávalók 2 fő részére:
5 dkg vaj + kevés a kikenéshez
2 teáskanál cukrozatlan kakaó port
5 dkg 70%-os (vagy jobb) étcsokoládé
1 egész tojás
1 tojás sárgája
5 dkg barnacukor
5 dkg liszt
2 db felfújt formát kivajaztam, majd beszórtam kakaóporral. A csokit és a vajat gőz fölött megolvasztottam, majd félreraktam 10 percre. Beizzítottam a sütőt 160 fokra. A cukrot a tojással és a tojássárgájával habosra kevertem, elektromos habverő segítségével. A lisztet beleszitáltam, és óvatosan összedolgoztam. A közben kicsit hűlt csokoládét hozzákevertem. A masszát két részre osztva beleöntöttem a formába, beraktam a sütőbe és 12 percig sütöttem.
Szerintem a 160 fok egy picit kevés, a külső réteg nem sült át mindenhol, így mikor előmelegített tányérra borítottam, kissé ellapult, nem lett igazán szép. Viszont az íze nagyon jó, és még így is brutálisan édes, no és persze brutálisan csokis. Tehát aki nem csokipárti, az meg se próbálkozzon vele. A többiek viszont bátran!