Elég régen készültem már amerikai palacsintát sütni, de valahogy sosem jött össze. Aztán néhány nappal ezelőtt nézegettem Jamie Oliver egyik könyvét, és megláttam benne a receptet, akkor határoztam el végérvényesen, hogy ezen a hétvégén mi amerikai palacsintát fogunk enni, történjen bármi. Ettünk :-).
Hozzávalók (7-8 db):
4 tojás (fehérje és sárgája különválasztva)
12 dkg liszt
1 tk sütőpor
1,5 dl tej
csipet só
A tojás sárgáját összekevertem a tejjel, liszttel, sütőporral. A fehérjéből a sóval kemény habot vertem, majd a két masszát óvatosan összeforgattam.
Egy száraz serpenyőt felforrósítottam, beletettem egy kisebb merőkanálnyi masszát és vártam, hogy kissé megszilárduljon (egy-két perc), majd egy műanyag lapáttal megfordítottam és a másik felét is megsütöttem.
Készítettem így üresen, ezeket mézzel megkenve ettük. Nekem nagyon ízlett, mivel könnyű a tésztája, bármivel ízesíthetjük, és mézzel kimondottan finom volt. A két gyerek is eszegette, bár a nagyobbik nem volt annyira lelkes.
Készítettem epres változatot, amikor az alja már megszilárdult, a nyers tésztába belepotyogtattam az eperszemeket (fagyasztóból kivett, kiolvadt), majd megfordítottam, és megsütöttem a másik oldalát is.
Ugyanezzel a módszerrel készítettem kolbászos változatot is apának. Ő még pluszban megkente vajjal, és meg is fűszerezte. Megkóstoltam, az is nagyon finom volt, férfiaknak nyilván az jön be jobban. Így néz ki:
Mivel az elkészítése roppant egyszerű és nem is túl időigényes (nem tart tovább, mint egy bundás kenyér vagy egy rántotta elkészítése), ideális reggeli lehet. Különösen, hogy gyakorlatilag bármivel lehet ízesíteni.