Már évek óta járunk "szedd magad eper" akcióba epret szedni, mert ugyan anyuék kertjében van egy darab eperföld, de az épp arra elég, hogy megegyük, ahogy érik. Fagyasztóba abból nem tudok tenni. A héten kezdődött az akció a város szélén, apuval el is mentünk szerdán epret szedni. Még nagyon kevesen voltak, és az eper sem volt még túlérve, igazából nagy részét még szinte féléretten szedtük, de megkóstoltuk, így is sokkal inkább eper-íze van, mint a mézédesnek titulált 1200 Ft-osnak a zöldségesnél. Ráadásul így nem tört össze, mire hazahoztuk. Az ára egyébként 385 Ft/kg, ha 10 kg-nál többet szedünk, akkor 350 Ft/kg. Valamivel több, mint 7 kg-t szedtünk, aminek egy része azonnal ment a fagyasztóba, a többit meg kiraktam egy tálcára az ablak mellé, és szinte láttam, ahogy pirosodik, másnapra tökéletes lett. Így újabb adag landolt a fagyasztóban, miközben a család is rájárt rendesen. Úgy döntöttem, fél kg-t megmentek és megpróbálom kandírozni. Egy csomó infót összeszedtem a netről, és azonnal kiderült, hogy ez időigényes dolog lesz, 10-14 nap múlva leszek csak készen vele. A sok-sok cikk elolvasása után nekiálltam, ha készen leszek, természetesen képpel illusztrálom a végeredményt. Most csak leírom, hogy csinálom.
Hozzávalók:
fél kg érett, de még kemény eper
3 dl víz
fél kg kristálycukor
Az epret megmostam, felnegyedeltem. A cukorból és a vízből szirupot főztem, majd ráöntöttem az eperre, hogy ellepje. Lefedtem, majd mikor kihűlt, betettem a hűtőbe. Ez volt első nap.
Innentől kezdve minden nap leszűröm majd, a levelet újra felfőzöm, és visszaöntöm, majd lefedve hűtőbe teszem. Mindaddig ismétlem, míg van rajta lé. Ha már nincs lé, akkor majd kiszedem sütőpapírra, vagy tálcára, és hagyom megszáradni. Száradás után pedig lezárt üvegben tárolom felhasználásig. Remélem, sikerülni fog. Ha igen, akkor talán megpróbálkozom majd meggyel és/vagy barackkal is. Télen a kandírozott narancshéj nagyon jól sikerült és használom is süteményekbe, remélem, ez is sikeres lesz legalább annyira.
Update: elkészült, kép itt.