HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.05.28. 15:18 A.N.R.

Eper kandírozása

Már évek óta járunk "szedd magad eper" akcióba epret szedni, mert ugyan anyuék kertjében van egy darab eperföld, de az épp arra elég, hogy megegyük, ahogy érik. Fagyasztóba abból nem tudok tenni. A héten kezdődött az akció a város szélén, apuval el is mentünk szerdán epret szedni. Még nagyon kevesen voltak, és az eper sem volt még túlérve, igazából nagy részét még szinte féléretten szedtük, de megkóstoltuk, így is sokkal inkább eper-íze van, mint a mézédesnek titulált 1200 Ft-osnak a zöldségesnél. Ráadásul így nem tört össze, mire hazahoztuk. Az ára egyébként 385 Ft/kg, ha 10 kg-nál többet szedünk, akkor 350 Ft/kg. Valamivel több, mint 7 kg-t szedtünk, aminek egy része azonnal ment a fagyasztóba, a többit meg kiraktam egy tálcára az ablak mellé, és szinte láttam, ahogy pirosodik, másnapra tökéletes lett. Így újabb adag landolt a fagyasztóban, miközben a család is rájárt rendesen. Úgy döntöttem, fél kg-t megmentek és megpróbálom kandírozni. Egy csomó infót összeszedtem a netről, és azonnal kiderült, hogy ez időigényes dolog lesz, 10-14 nap múlva leszek csak készen vele. A sok-sok cikk elolvasása után nekiálltam, ha készen leszek, természetesen képpel illusztrálom a végeredményt. Most csak leírom, hogy csinálom.

Hozzávalók:
fél kg érett, de még kemény eper
3 dl víz
fél kg kristálycukor

Az epret megmostam, felnegyedeltem. A cukorból és a vízből szirupot főztem, majd ráöntöttem az eperre, hogy ellepje. Lefedtem, majd mikor kihűlt, betettem a hűtőbe. Ez volt első nap.

Innentől kezdve minden nap leszűröm majd, a levelet újra felfőzöm, és visszaöntöm, majd lefedve hűtőbe teszem. Mindaddig ismétlem, míg van rajta lé. Ha már nincs lé, akkor majd kiszedem sütőpapírra, vagy tálcára, és hagyom megszáradni. Száradás után pedig lezárt üvegben tárolom felhasználásig. Remélem, sikerülni fog. Ha igen, akkor talán megpróbálkozom majd meggyel és/vagy barackkal is. Télen a kandírozott narancshéj nagyon jól sikerült és használom is süteményekbe, remélem, ez is sikeres lesz legalább annyira.

Update: elkészült, kép itt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr255974967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gizi 2010.05.28. 21:42:09

Szia Gigi! Nagyon kíváncsian várom, hogy milyen lesz a kandírozott eper. Ha jól sikerül, lehet én is megpróbálkozom vele. Ma már szép érett volt az eper, de mire megszedtük, már rengetegen jöttek. Jövő héten mi is szeretnénk még egy adagot szedni.

14594 2010.05.29. 15:31:56

Mi már valószínűleg nem megyünk szedni, mert anyuéknál is érik az eper, és az bőven elég enni. A kandírozás remélem sikeres lesz. Majd beszámolok, kb. két hét múlva még minden bizonnyal lesz annyi eper, hogy akkor is meg lehessen próbálni.
süti beállítások módosítása