Az a jó a lecsóban, hogy hagyományos módon elkészítve is isteni finom (nálunk hagyományosan: rizzsel és kolbásszal), de kissé megbolondítva is. Megbolondítani bármivel lehet, én ettem már gombával meg karfiollal is. Ma patisszonnal készítettem, és kolbász helyett marhahúst tettem bele, szerintem nagyon jól összeillenek az ízek. Különösen azért, mert a patisszon nem egy karakteres tökféle, csak finoman bújik meg a többi hozzávaló között.
Hozzávalók:
1 patisszon (csillagtök)
4 db étkezési paprika
4-5 db paradicsom
4 fej vöröshagyma
kb. 25 dkg marhaszegy
1 csésze rizs
olaj, pirospaprika, só
A patisszont meghámoztam, csíkokra vágtam. A paprikát megmostam, feldaraboltam. A paradicsomot úgy szintén (nem szoktam a héját leszedni, csak ha nagyon vastag). A hagymát megpucoltam, felkockáztam. A húst megdaráltam.
Egy magas falú serpenyőbe öntöttem az olajat, felforrósítottam, majd beletettem a hagymát, megdinszteltem. Félrehúztam a tűzről, tettem bele kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát, a darált húst belekevertem, majd visszatettem és fehéredésig kevergettem (ill. a marhahús nem fehéredik ki, a lényeg, hogy már nem volt benne nyersnek látszó rész, de persze ilyenkor még bőven nincs kész). Megsóztam. Beletettem a paprikát és félkészre főztem, néha megkavargatva.
Közben a riszt megfőztem - forró olajon kicsit megpirítottam, hozzáöntöttem dupla mennyiségű vizet, sóztam és készre főztem.
A félkész lecsóhoz hozzáöntöttem a patisszont és a paradicsomot, és fedő alatt készre főztem, néha megkavartam. A kész rizst hozzáöntöttem, majd elzártam alatta a gázt, lefedve hagytam pihenni pár percig.