HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.08.21. 20:45 A.N.R.

Szülinapi torta kétszer - fondant

Címkék: mez zselatin porcukor

A héten volt a nagyobbik fiam ötödik születésnapja. Ennek örömére meghívta néhány barátját az óvodából, a bulit hétfőn tartottuk. Akkor egy puncstortát sütöttem, de fiúnak mégsem akartam rózsaszín tortát, ezért kék lett. Ez volt az első fondant-nak díszített tortám, ahhoz képest nem lett nagyon csúnya. A gyerekeknek mindenesetre tetszett, a golyókat gyorsan lekapkodták róla.

Sütöttem még nekik túrós muffint is mini változatban, dekorcukorral díszítettem.

 

A családdal ma ünnepeltünk, mára a nagyfiú csokitortát kért. Annyit változtattam a receptem, hogy nem kandírozott narancshéjjal készítettem, hanem kandírozott eperrel. Ehhez narancssárga fondant-t készítettem.

 

 

A fondant készítését Melindától lestem el, persze az én tortáim messze nem lettek olyan szépek, mint az övéi, de ezzel a fondant-nal annyira könnyű bánni, hogy kis gyakorlással azért belejöhetek én is. Na persze annyira szépek még akkor sem lesznek, de talán szebbek a mostaniaknál. Az alábbi adag a két tortához elegendő volt.

Hozzávalók:
1 kg porcukor átszitálva
6 ek víz
2 ek méz
1 ek margarin
1 ek zselatin

A porcukor felét egy tálba tettem.

A vizet a zselatinnal összekevertem, felmelegítettem, beletettem a mézet és a margarint és addig melegítettem, amíg minden el nem olvadt. (Nem főztem!)

A zselatinos masszát elkevertem a porcukorral, fakanállal. A porcukor másik felét lassan adagoltam hozzá, amikor fakanállal már nem ment, akkor kézzel folytattam. Amikor összeállt az egész, még pár percig gyúrtam (jól beleizzadtam). Beletettem egy zacskóba és betettem a spájzba pár napra.

Amikor eljött az első torta sütése, akkor a massza kb. felét átgyúrtam, majd kék ételfestékkel összegyúrtam, alaposan. A gyúródeszkára étkezési keményítőt szórtam, és a fondant-t vékonyra nyújtottam. Ráhelyeztem a tortára, formára vágtam. A levágott részekből golyókat készítettem, és minden szelethez tettem egyet. A többi fondant-t visszatettem a zacskóba a hét végéig.

A másik tortához való massza nagy részét piros és sárga ételfestékkel gyúrtam össze, egy kis részét pedig csak sárgával. A narancssárgát kinyújtottam, rátettem a tortára, a sárga és kék fondantból kicsi rózsákat készítettem, a többiből pedig kis golyókat a torta köré.

Korábban kipróbáltam a pillecukorból készült fondant-t is, de azzal nem tudtam ilyen ügyesen bánni, túl ragacsos volt, így maradok ennél a verziónál. Igaz, nem tudom, mikor lesz alkalom legközelebb a tortasütésre, de ez a módszer tetszik, és úgy tűnik, a család sincs ellene. Az első tortánál kicsit édesnek találták, de a csokitortával már nem tűnt túl édesnek, azzal jobban ízlett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr875974983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása