A héten volt a nagyobbik fiam ötödik születésnapja. Ennek örömére meghívta néhány barátját az óvodából, a bulit hétfőn tartottuk. Akkor egy puncstortát sütöttem, de fiúnak mégsem akartam rózsaszín tortát, ezért kék lett. Ez volt az első fondant-nak díszített tortám, ahhoz képest nem lett nagyon csúnya. A gyerekeknek mindenesetre tetszett, a golyókat gyorsan lekapkodták róla.
Sütöttem még nekik túrós muffint is mini változatban, dekorcukorral díszítettem.
A családdal ma ünnepeltünk, mára a nagyfiú csokitortát kért. Annyit változtattam a receptem, hogy nem kandírozott narancshéjjal készítettem, hanem kandírozott eperrel. Ehhez narancssárga fondant-t készítettem.
A fondant készítését Melindától lestem el, persze az én tortáim messze nem lettek olyan szépek, mint az övéi, de ezzel a fondant-nal annyira könnyű bánni, hogy kis gyakorlással azért belejöhetek én is. Na persze annyira szépek még akkor sem lesznek, de talán szebbek a mostaniaknál. Az alábbi adag a két tortához elegendő volt.
Hozzávalók:
1 kg porcukor átszitálva
6 ek víz
2 ek méz
1 ek margarin
1 ek zselatin
A porcukor felét egy tálba tettem.
A vizet a zselatinnal összekevertem, felmelegítettem, beletettem a mézet és a margarint és addig melegítettem, amíg minden el nem olvadt. (Nem főztem!)
A zselatinos masszát elkevertem a porcukorral, fakanállal. A porcukor másik felét lassan adagoltam hozzá, amikor fakanállal már nem ment, akkor kézzel folytattam. Amikor összeállt az egész, még pár percig gyúrtam (jól beleizzadtam). Beletettem egy zacskóba és betettem a spájzba pár napra.
Amikor eljött az első torta sütése, akkor a massza kb. felét átgyúrtam, majd kék ételfestékkel összegyúrtam, alaposan. A gyúródeszkára étkezési keményítőt szórtam, és a fondant-t vékonyra nyújtottam. Ráhelyeztem a tortára, formára vágtam. A levágott részekből golyókat készítettem, és minden szelethez tettem egyet. A többi fondant-t visszatettem a zacskóba a hét végéig.
A másik tortához való massza nagy részét piros és sárga ételfestékkel gyúrtam össze, egy kis részét pedig csak sárgával. A narancssárgát kinyújtottam, rátettem a tortára, a sárga és kék fondantból kicsi rózsákat készítettem, a többiből pedig kis golyókat a torta köré.
Korábban kipróbáltam a pillecukorból készült fondant-t is, de azzal nem tudtam ilyen ügyesen bánni, túl ragacsos volt, így maradok ennél a verziónál. Igaz, nem tudom, mikor lesz alkalom legközelebb a tortasütésre, de ez a módszer tetszik, és úgy tűnik, a család sincs ellene. Az első tortánál kicsit édesnek találták, de a csokitortával már nem tűnt túl édesnek, azzal jobban ízlett.