Maradt még egy kevés aszalt szilva az előző napi muffin-sütésből, a múltkor meg vettem egy fél kg zabpelyhet, hogy majd jó lesz valamire. Most összehoztam a kettőt, és Stahl Judit receptje alapján sütöttem egy adag kekszet. Ő nem adott hozzá aszalt szilvát, de szerintem nem ártottam vele a keksznek :-).
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
8 dkg zabpehely
15 dkg finomliszt
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg vaj
2 ek méz
vanília kivonat
2-3 ek tej
aszalt szilva (rumos tejben ázott)
Az eredeti recept még tartalmaz 15 dkg barna cukrot is, amit én szimplán kifelejtettem, de azt hiszem, nem olyan nagy baj, mert így is pont elég édes a keksz. Na jó, úgy 5 dkg cukrot még elviselt volna, de több nem kellene bele, hiszen a szilva is édesíti.
A zabpelyhet, lisztet, fahéjat, szódabikarbónát és sót összekevertem.
A vajat a mézzel és a vanília kivonattal odatettem olvadni, közben kavargattam. Amikor már folyt, hozzáöntöttem a lisztes keverékhez. Hozzáadtam az apróra vágott aszalt szilvát, valamint a rumos tejből 2-3 evőkanálnyit.
Fakanállal összekevertem. Golyókat formáztam, sütőpapírral bélelt tepsire tettem, kicsit ellapítottam, nagyjából 3 cm átmérőjű, fél cm magas korongok lettek. 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem.