HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2011.05.12. 20:26 A.N.R.

Fűszeres keksz

Címkék: gyomber vaj cukor barnacukor fahej szerecsendio finom liszt szegfuszeg

Hétvégén lesz a kisebbik fiam 3 éves. Munka mellett felkészülni a születésnap megünneplésére nem egyszerű, előre kell készülni. Ezért már hétvégén sütöttem kekszet, amit pénteken fogok majd valamilyen (valószínűleg vaníliás) krémmel megtölteni. A tortát is pénteken sütöm. Így szombatra már csak a főzés (ami bográcsozás lesz) marad.

A keksz Stahl Judit: Gyors édességek c. könyvéből származik (éljen a DM!), rögtön két adagot sütöttem, ezt is írom le. A recept szerint egy adagból 40 db készül, nekem ezt nem sikerült összehozni, igaz, elég nagy átmérőjűek lettek a kekszek, de összesen készült belőle valamivel több, mint 50 db (két adag tésztából).

A kekszet többek között azért választottam - amellett, hogy előre megsüthető -, hogy kipróbáljam a segítsütis sütipecsétemet. A nagy szíves nem nagyon jött be, a kis szíves ezzel a tésztával jobban kezelhető volt, de valószínűleg nem ez az ideális állagú tészta hozzá. Azért így is látszik a minta a kész kekszen.

Hozzávalók:
30 dkg finom liszt
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
1 tk őrölt szegfűszeg (ez az eredetiben nem szerepel)
1/2 tk fekete bors
25 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
10 dkg barna cukor

A puha vajat összekevertem a cukrokkal, majd lassan hozzáadtam a lisztet a fűszerekkel. Amikor a liszt már nem volt száraz, kézzel folytattam az eredetileg fakanállal elkezdett keverést.

A tésztából kb. 3 cm átmérőjű hurkákat készítettem, ezt folpackban a fagyasztóba tettem rövid időre (fontos, hogy rövidre, mert hamar megfagy, csak kicsit keményednie kell). Közben előmelegítettem a sütőt 175 fokra és tepsibe sütőpapírt tettem.

Pár perc után kivettem a rudakat, kb. egy cm vastag szeleteket vágtam, és a tepsiben belenyomtam a sütipecsétet, így ellapult kissé, pont a pecsét méretére. Az előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt sütöttem meg egy-egy tepsivel (20-25 db fér el egy ún. gáztepsiben). Sülés közben még lapul a keksz, így a végén nem olyan karakteres a minta rajta, de látszik. Sütés után hagytam hűlni, mert frissen nagyon törékeny, ha már hűl, akkor lapáttal kiszedhető a tepsiből.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr705975024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása