Hétvégén lesz a kisebbik fiam 3 éves. Munka mellett felkészülni a születésnap megünneplésére nem egyszerű, előre kell készülni. Ezért már hétvégén sütöttem kekszet, amit pénteken fogok majd valamilyen (valószínűleg vaníliás) krémmel megtölteni. A tortát is pénteken sütöm. Így szombatra már csak a főzés (ami bográcsozás lesz) marad.
A keksz Stahl Judit: Gyors édességek c. könyvéből származik (éljen a DM!), rögtön két adagot sütöttem, ezt is írom le. A recept szerint egy adagból 40 db készül, nekem ezt nem sikerült összehozni, igaz, elég nagy átmérőjűek lettek a kekszek, de összesen készült belőle valamivel több, mint 50 db (két adag tésztából).
A kekszet többek között azért választottam - amellett, hogy előre megsüthető -, hogy kipróbáljam a segítsütis sütipecsétemet. A nagy szíves nem nagyon jött be, a kis szíves ezzel a tésztával jobban kezelhető volt, de valószínűleg nem ez az ideális állagú tészta hozzá. Azért így is látszik a minta a kész kekszen.
Hozzávalók:
30 dkg finom liszt
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
1 tk őrölt szegfűszeg (ez az eredetiben nem szerepel)
1/2 tk fekete bors
25 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
10 dkg barna cukor
A puha vajat összekevertem a cukrokkal, majd lassan hozzáadtam a lisztet a fűszerekkel. Amikor a liszt már nem volt száraz, kézzel folytattam az eredetileg fakanállal elkezdett keverést.
A tésztából kb. 3 cm átmérőjű hurkákat készítettem, ezt folpackban a fagyasztóba tettem rövid időre (fontos, hogy rövidre, mert hamar megfagy, csak kicsit keményednie kell). Közben előmelegítettem a sütőt 175 fokra és tepsibe sütőpapírt tettem.
Pár perc után kivettem a rudakat, kb. egy cm vastag szeleteket vágtam, és a tepsiben belenyomtam a sütipecsétet, így ellapult kissé, pont a pecsét méretére. Az előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt sütöttem meg egy-egy tepsivel (20-25 db fér el egy ún. gáztepsiben). Sülés közben még lapul a keksz, így a végén nem olyan karakteres a minta rajta, de látszik. Sütés után hagytam hűlni, mert frissen nagyon törékeny, ha már hűl, akkor lapáttal kiszedhető a tepsiből.