Mostanában nem volt túl sok időm sütni-főzni, alkalmam sem nagyon. Most viszont belehúztam, egymás után több újdonságot is sütöttem, jövök majd az összes recepttel, bár egyik sem saját. Ezt a minimuffint Stahl Judit: Gyors muffinok c. könyvéből vettem. Összesen 3 citrom és 1 narancs kell hozzá.
Hozzávalók (24 mini + 5 normál méretű muffin lett ennyi tésztából):
3 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
4 evőkanál frissen facsart citromlé
15 dkg vaj
2 tojás
20 dkg kristálycukor
20 dkg finom liszt
2 kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1,5 dl natúr joghurt
a mázhoz: 4 evőkanál citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 20 dkg porcukor (maradt meg belőle)
A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A vajat megolvasztottam. A citromhéjat és a narancshéjat megreszeltem, a levet kifacsartam. A kristálycukrot a 2 tojással habosra kevertem (a botmixer habverő fejével), hozzáadtam a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd fakanállal összekevertem. Végül hozzáadtam a citromlevet, a citromhéjat, a csipet sót és az olvasztott vajat, valamint a legvégén a natúr joghurtot.
Kis méretű muffinpapírom nem volt itthon, ezért a minimuffin sütő mélyedéseit kikentem vajjal, majd belekanalaztam a masszát és kb. 15 perc alatt megsütöttem (tűpróbával ellenőriztem). A maradék masszát a normál méretű sütőbe tett papírkapszlikba kanalaztam, az üres mélyedésekbe vizet tettem, ezt 20-25 percig sütöttem, szintén tűpróbával ellenőrizve.
Amíg a muffinok hűltek, elkészítettem a mázat: 4 evőkanál citromlevet felmelegítettem, belekevertem 1 evőkanál citromhéjat és 20 dkg porcukrot (az eredeti recept 2 evőkanál citromlevet ír, én azt kevésnek találtam, úgy picit más lett volna a megdermedt máz kinézete). Óvatosan rácsorgattam a mázat a muffinokra és megvártam, amíg megszilárdul (pár perc az egész). Nagyon finom édeskés-savanykás muffinok készültek.