Gyorsan összedobható ebédet kellett kitalálnom, a választás telitalálat volt. Gyorsan és egyszerűen elkészül és finom.
Hozzávalók (2 nagy adag):
1 doboz (25 g) szárított shiitake gomba
fél csomag (kb. 350 g) mirelit wok zöldség
fél csomag (125 g) kínai mie tészta
bambuszrügy (konzervből, kb. negyed üveggel)
szójaszósz
olívaolaj
kínai ötfűszer (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, ánizs)
só
Én wokban készítettem, de magas falú serpenyőben is tökéletesen elkészíthető.
A gombát még reggel beáztattam vízbe.
A gombát leszűrtem és mindegyiket két-három darabra vágtam.
A tésztát lobogó vízbe tettem, két-három percig főztem, majd leszűrtem. Közben felmelegítettem a wokot és olívaolajat öntöttem bele (kb. 4 evőkanálnyit). Beleraktam a tésztát, öntöttem rá egy-két teáskanálnyi szójaszószt és megpirítottam, majd kiszedtem egy edénybe. A helyére tettem a gombát, picit megpirítottam. Hozzáöntöttem a zöldséget, a bambuszrügyet, megszórtam az ötfűszer keverékkel (egy teáskanálnyi), megsóztam, öntöttem hozzá kevés (kb. fél dl) vizet és lefedtem. Néha megkavartam, egyébként lefedve párolódott. Amikor a zöldségek és a gomba is puha volt, beleraktam a tésztát és egy-két percig kevergettem még a tűzön.