Vizsgára készülök közbeszerzési ismeretekből. Ez azt jelenti, hogy jogszabályokat kell megtanulnom, csupa elmélet az egész. Az ilyen tanulás nincs különösebben az ínyemre, jobban szeretek valami gyakorlatiasabb dolgot tanulni, olyan tantárgyat, ahol feladatok, számítási példák vannak. Ez is érdekes téma, de tanulni nem igazán felemelő élmény.
Ilyenkor én tanulás helyett hajlamos vagyok inkább enni (még hogy a vizsgaidőszak fogyaszt - aha, engem tuti nem), ahhoz pedig főzni vagy sütni kell. Ma a sütést választottam. A keksz receptjét persze szintén tanulás helyett találtam, hogy fogok levizsgázni? :-(
Az nyugtat egy kicsit, hogy az agyműködést ez a keksz kiválóan serkenti, és mivel nem édes, talán annyira nem veszélyes, mintha valami cukrosat sütöttem volna. Az eredeti recepthez képest egy-két dolgot lecseréltem benne, de egyik sem módosítja a tészta állagát (pl. szőlőmagolaj helyett szezámolaj került bele, napraforgómag helyett tökmag).
Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):
25 dkg graham liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
(egy csipet szódabikarbóna - ezt kihagytam, mert nem volt itthon)
12,5 dkg vaj (hideg)
0,5 dl szezámolaj
0,5 dl tejföl
0,5 dl író (lehet egy dl natúr joghurt vagy egy dl tejföl is a tejföl + író helyett)
5 dkg lenmag
5 dkg tökmag
5 dkg szezámmag
A tökmagot kicsit összevágtam, hogy ne egészben legyen a kekszben.
A hozzávalókat alaposan összedolgoztam, aztán lefedve a hűtőbe tettem egy órára.
A sütőt 190 fokra előmelegítettem. Kinyújtottam a tésztát egy ujjnyi vastagra és kiszaggattam, majd kb. 15 perc alatt megsütöttem.
Nagyon omlós tészta, tele finom magokkal. A magokat elő lehet pirítani, úgy még finomabb lehet.