Amikor jönnek a barátaink, igyekszem az édes mellé valami sósat is sütni a sör mellé. Most a Stahl-féle Recept & rejtvény tavaszi számában találtam meg a megfelelő sütit, amit Piszke receptje alapján készítettem el.
Hozzávalók (kb. 35-40 darabhoz):
22 dkg finom liszt
10 dkg füstölt sajt
fél teáskanál só
fél teáskanál őrölt tarka bors
20 dkg hideg vaj
2 teáskanál citromlé
4 evőkanál jeges víz
A reszelt sajtot, a lisztet, a sót és a borsot összekevertem egy mély edényben. Hozzáadtam az apró kockára vágott vajat, és kicsit szétnyomogattam a vajdarabkákat a liszttel. Betettem a hűtőbe egy órára.
A citromlevet és a jeges vizet összekevertem és miközben lassan adagoltam a tésztához, robotgéppel összedolgoztam. Aztán besegítettem kézzel is, amíg el nem vált az edény falától. Téglalap formájúra nyújtottam lisztezett deszkán, majd alulról-felülről behajtottam középre a tésztát, utána jobbról-balról is. Becsomagoltam alufóliába, és betettem a hűtőbe egy órára.
A sütőt 200 fokra melegítettem. A tésztát kinyújtottam egy nagyjából 20x40 cm-es téglalap formára (nem lett tökéletes). Szorosan feltekertem, hogy legyen egy kb. 40 cm rudam. Éles késsel 1 cm vastag szeleteket vágtam belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, nem túl közel egymáshoz. 15 perc alatt megsütöttem. Nagyon fogyott, máskor is sütöm.