Szeretem az olyan ételeket, melyeket ezerféleképpen el lehet készíteni. A rakott krumpli is ilyen. Az alaprecept hozzávalói:
8 db közepes krumpli
4-5 tojás
egy szál kolbász (lehet lecsókolbász, parasztkolbász, füstölve vagy anélkül, kinek hogy ízlik)
1 doboz tejföl
olaj, só
A krumplit héjában megfőzöm, a tojásokat keményre főzöm, én ugyanabban a vízben, egyszerre szoktam a kettőt. A kolbászt felkarikázom. A krumplit és a tojást megpucolom.
Egy mély tepsibe vagy jénai tálba öntök egy kis olajat, karikára vágott krumplival teljesen befedem, aztán jöhet egy adag kolbász, egy adag karikára vágott tojás, tejföl, só, kis olaj, majd még egyszer egy ugyanilyen réteg. A tetejére krumplit teszek, megsózom, kis olajat öntök rá (ne tocsogjon! óvatosan az olajjal), aki szereti, a tetéjre is rakhat tejfölt. 200 fokon kb. 30-40 percig sütöm.
Mint már említettem, sokféle módon lehet variálni. Készítettem már kolbász helyett sonkával vagy gombával. Gyakran teszek bele karikára vágott hagymát, a tetejére pedig reszelt sajtot. Ma pl. gombával és füstölt sajttal készítettem. Finom, tartalmas étel.