Ezt a finomságot is lehet többféleképpen készíteni. Ettem már olyat, amiben nyersen volt a joghurtos zselés "töltelék", nekem nem ízlett. Olyannal is találkoztam, amit gyümölcsjoghurtból készítettek, szerintem túl édes volt. Így aztán én maradok az eredeti receptemnél, amit már jó néhányszor elkészítettem, mindig nagy sikert aratva, a barátok sokszor kérik, hogy süssem. Egyébként nem egy olcsó sütemény, de szerintem nagyon megéri.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- szalakáli
Rátéthez:
- 3 pohár natúr joghurt
- 10 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag (2,5 dkg) zselatin
- 4 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló por
- gyümölcs (narancs, kiwi, barack, eper, meggy, amelyik szimpatikus)
A három tojásból, lisztből, cukorból vékony piskótát sütök. (Kettéválasztom a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverem a cukorral, a fehérjét kemény habbá verem, majd az egészet összeforgatom. Óvatosan beleteszem a lisztet és a szalakálit, majd kivajazott-lisztezett tortaformában kisütöm. Vaj-liszt helyett lehet sütőpapírt is használni.) A kész tésztát a tortaformában hagyom kihűlni.
A joghurtot 10 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral felfőzöm. A tűzről levéve kiveszek belőle egy keveset, amit összekeverek a zselatinnal, visszaöntöm és újra felfőzöm. Ezután hagyom kihűlni.
A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, óvatosan összekeverem a zselatinos joghurttal. Az egészet ráöntöm a piskótára, majd gyümölcsdarabokkal díszítem. Beteszem a hűtőbe, és csak megdermedés után veszem le róla a tortaforma oldalát.