Régebben azt hittem, hogy ez egy nagyon bonyolult étel, aztán rájöttem, hogy nem is.
Hozzávalók:
fél kg tehéntúró
4 tojás
15 dkg búzadara
só
vaj vagy margarin
zsemlemorzsa
tejföl, porcukor
A túrót jól áttörjük (én szimplán villával szoktam, igaz, általában házi túrót használok, de vannak krémes állagú túrók a boltban is), hozzáadjuka tojásokat, majd a búzadarát és egy csipetnyi sót. Jól összedolgozzuk, és lefedve a hűtőben pihenni hagyjuk nagyjából egy órát.
A masszából vizes kézzel gombócokat készítünk. Én kis méretűeket szoktam, nem szeretem a nagyokat, de kinek hogy tetszik. Tojás-méretűből ekkora adagból kb. 12 db-ot lehet készíteni. Lobogó vízbe helyezzük óvatosan a gombócokat, és megfőzzük. A tojás méretűeket nagyjából 10-12 percig kell főzni, a kisebbeket nyilván kevesebb ideig. Ha mind feljön a víz tetejére, nagyjából lehet tudni, hogy megfőtt, de próbaképpen egyet kettévághatunk, és így ellenőrizhető.
A vajban vagy margarinban megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a kész gombócokat megforgatjuk benne.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral (lehet sima, vaníliás vagy fahéjas) és tejfölt öntünk rá. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.