Hozzávalók:
trappista sajt - nagyjából egyharmad guriga, abból, amelyik kb. 1,5 kg egy egész, vízszintesen kell elvágni, mint ahogy a tortát szokás töltés előtt
tojás (4-6 db, amennyi jut)
sonka - lehet a legegyszerűbb gépsonka, uzsonnasonka, de a finomabb prágai sonka is, a lényeg, hogy vékonyra legyen szeletelve, és a legjobb, ha nem kör, hanem téglalap alakú
tejföl
mustár
só, bors
Keményre főzzük a tojásokat, megpucoljuk és hagyjuk kihűlni.
Felfőzünk vizet és belerakjuk a sajtot, hogy kicsit megpuhuljon. Nem kell sokáig főzni, inkább csak a melegtől puhuljon, oda ne égjen. Amikor egy fakanál nyelével majdnem át tudjuk szúrni, akkor jó, kivesszük egy tésztaszűrő segítségével és jól lecsöpögtetjük, majd nyújtódeszkára rakjuk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, nagyjából téglalap alakúra.
Amíg a vízben puhul a sajt, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat megreszeljük, megfűszerezzük, összekeverjük annyi tejföllel és mustárral, hogy kicsit összeálljon, de vigyázzunk, ne folyjon!
A kinyújtott sajtra egymás mellé felpakoljuk a sonkaszeleteket, minél szorosabban, ne maradjanak üres részek. A tölteléket rákenjük vékonyan, úgy, hogy a tőlünk távolabb eső oldalán kb. 1-2 centiméternyi részen ne legyen töltelék. Ezután elkezdjük feltekerni az egészet, a töltelék valószínűleg kicsit hátrébb fog tolódni, de ha üresen hagytunk ott egy sávot, akkor ez nem fog gondot okozni. Feltekerés után egy hosszú edényre helyezzük és berakjuk a hűtőbe. Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha kihűl a sajt, akkor már nem lehet törésmentesen tekerni. A tölteléket meg lehet bolondítani gombával, hagymával és vegetáriánusok kihagyhatják belőle a sonkát, úgy is nagyon finom.