HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.01.10. 13:35 A.N.R.

Húsleves

Címkék: sargarepa csirkehus

Ez az a leves, amelynél "ahány ház, annyi szokás". Én magam nem tudom kétszer ugyanúgy elkészíteni, és eddig még sehol nem ettem ugyanolyat, mint a sajátom vagy az anyué. Általában csirkéből, pulykából, esetleg galambból készítem (ez utóbbi igazán isteni!), de főztem már disznóból, marhából és bárányból is.

Hozzávalók:
hús (egész csirke, csirkecomb, pulykacomb, egész galambok vagy valami hasonló)
sárgarépa, karalábé, petrezselyem
só, delikát
tészta (cérnametélt, eperlevél vagy csigatészta)

Én így főzöm: megmosom a megfelelően feldarabolt húst, beleteszem egy nagy fazékba, feltöltöm vízzel és odateszem főni. Teszek bele sót. Amikor felfőtt a víz, kis lángra állítom, hogy éppen pezsegjen. Csirke és galamb esetén azonnal beleteszem a zöldséget, amit általában julien-re vágok (vagy hogy kell leírni), de előfordul, hogy felkarikázom, ha úgy tartja kedvem. A többi húsnál inkább kicsit később teszem bele, különösen nyáron a friss zöldségfélét, mert nagyon hamar megpuhul. Szép lassan főzöm, csirke és galam esetén nem kell több neki 30-40 percnél, sertésnél és pulykánál kb. egy óra, a bárány is egy-másfél óra alatt megfő, a marhának több idő kell. Tyúkból nem szoktam főzni, de annak akár 3-4 óra is kellhet. Amikor már majdnem kész, teszek bele delikátot.
A tésztát külön szoktam megfőzni sós vízben, majd leszűröm és összekeverem egy kis olajjal.

Anyukám szokott belerakni egész borsot, egész hagymát és petrezselyem-levelet is, néha én is. Ha van otthon friss, zsenge zöldborsó, azt is szívesen rakok bele, nagyon finom lesz tőle.
Ha véletlenül sikerül elsózni, akkor egy egész krumplit kell belefőzni, az magába szívja a sót, ill. tisztább is lesz tőle a leves. A habot le szoktam szedni egyszer-kétszer róla, de akkor sincs gond, ha rajta hagyjuk, csak kissé zavarosabb lesz tőle a leves, de az íze nem lesz rosszabb.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr815974596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öreglány 2008.09.23. 00:04:50

Hát valóban ahány ház, annyi szokás! Én kukta párti vagyok, különösen a húslevesnél (vagy bablevesnél), mert a kukta az ízt főzi ki -állítólag- így a leves nagyon ízletes. Sokféle zöldséget teszek bele, az általad leírtakon kívül feltétlenül zellert, egész hagymát, sőt egy kis gerezd fokhagymát is, egy szelet kelkáposztát, kis zöldpaprikát és paradicsomot is. A petrezselyem zöldjét 2-3 szál zellerzölddel összekötve szintén belefőzöm. Egyszerre teszem bele a húsokkal, finom bele a mostanában kapható húsos csont is! A kukta sípolásakor takarékra állítom, és ettől számított egy óráig főzöm.

öreglány 2008.09.23. 00:08:06

Folytatom, mert elfelejtettem. Ha ennyi zöldség van benne, szerintem nem szükséges a Delikát- féleség. Jó bele még ugyanakkor a karfiol is, sőt egy kisebb krumpli is mehet bele.
süti beállítások módosítása