Több receptet is kipróbáltam, mire rátaláltam az igazira, Kockásnál. Ennek végre sütőtök-íze van, nekem nagyon bejött. A gyerek ugyan magában nem ette meg, de csirkehússal együtt igen. Mivel ez a receptblog inkább olyan saját recept-füzet szerű, ezért publikálom a receptet, gondolom, Kockás sem bánja.
Hozzávalók:
egy közepes sütőtök (én a nagy magyarból vágtam le egy kb. kétkilós darabot)
egy erős kéz és egy éles kés a daraboláshoz :-)
2 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
10 dkg vaj
só, bors
3 dl tejszín
1 evőkanál méz
Felkockázom a tököt, megolvasztom a vajat, belerakom, és kb. 5 percig sütöm. Ráöntök egy csésze vizet, ráteszem a fedőt és így párolom kb. 10 percig. A liszttel besűrítem, hozzáöntök még 3 csésze vizet, és együtt főzöm pár percig. Leveszem a tűzről, összeturmixolom. Megsózom, megborsozom. Hozzáöntöm a tejszínt és a mézet, visszateszem a tűzre és összefőzöm. Hagyom hűlni, langyosan/hidegen még finomabb, mint melegen.
2007.01.11. 16:44
Sütőtök-leves
Címkék: mez tejszin sutotok
19 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr335974597
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
73370 2008.09.29. 19:40:49
Sosem csináltam még, pedig imádjuk a sütőtököt.Most is itt figyel a kosaramban két szép darab. :-)
Holnap feltétlen nekiesek és kipróbálom ezt a receptet! Nagyon kíváncsi vagyok rá!
73370 2008.09.30. 14:06:43
Meg is csináltam! És naggyon fincsi! Köszike!
14594 2008.09.30. 14:23:41
Örülök, hogy ízlett :-).
edit 2008.10.04. 19:56:26
szia én is holnap kiprobálom remélem izleni fog
Sanyi 2008.10.20. 11:50:18
Isteni lett, finom, krémes. Napraforgómézzel kevertem be, 2 féle sütőtökből. Nagyon harmónikus ízvilág!
dzsudy 2008.10.29. 20:34:04
Szia!
Ötvözöm a recepteket. A tököt megsütöm, mert sokkal karakteresebb lesz az íze, mint vízben főzve - és a pucolással sem kell bajlódni.
Liszt vagy keményítő helyett krumplit főzök 1 fej vörös- és 1-2 gerezd fokhagymával (ez utóbbi íze elfő, viszont kihozza a rejtve maradó aromákat) vegetás vízben. A főzőlé egy részét később is föl lehet használni. Mivel házi tejet használok, turmixolás után visszaforralom a levest.
Bízom benne, hogy finom lesz, most készül az első "mű", mialatt ezt a bejegyzést írom... :)
Minden jót:
Judit
Kismóni 2008.11.02. 13:41:00
Köszönöm a receptet, egyszerű és nagyszerű. Még sosem ettem ilyet, de ez elsőnek is kítűnő volt. Az ízvilága még jobb, ha kis őrölt szegfűszeget teszünk bele. Passzol még a fahéj, szerecsendió is.
Lizik Zsuzsanna 2008.11.08. 21:13:08
Köszönöm a receptet, tényleg nagyon egyszerű volt elkészíteni még a magamfajtának is, aki "irtózom" a főzéstől. Nagyon-nagyon finom lett és volt szerencsém jó sokáig is élvezni, mert nagyon sokat csináltam és a kislányom megkóstolás után (mert nálunk az a szabály, hogy először mindent meg kell kóstolni, csak azután lehet azt mondani, hogy nem ízlik) úgy döntött, hogy nem áll be a sütőtök levest szeretők táborába :-)
Mindenkinek ajánlom és tényleg igaz, langyosan, illetve hidegen sokkal finomabb, mint forrón, vagy melegen.
Zsuzsa
20753 2009.02.05. 14:20:21
Nahát, örülök, hogy ízlett nektek! :-)
Avi 2009.09.11. 13:01:46
mi pirított és dörzsmozsárban kicsit összetört tökmagot is szórunk a tetejére, ízesítésül pedig egyedül a frissen reszelt szerecsendiót használjuk. Issteni leves, ezért is nagyon szeretjük az őszt! :)
Koli 2009.10.06. 20:57:56
Ha sütőben sütöd meg a tököt, még finomabb lesz.
Ízesítésnek egy kis frissen őrölt borsot és szerecsendiót is teszek bele.
Ha készen van, tökmagolajat locsolok rá (a melegen préseltet).
Vadmax 2009.11.01. 13:50:51
Sziasztok
Én Haloween tökből csináltam, a színe szép világossárga lett, hagytam benne tökdarabokat is és levesbetét golyócskákkal tálaltam.
Nekem ízlett de aki a tök ízt nem szereti annyira annak nem ajánlom mert hetekig röhögtem rajta ha eszembe jutott a fiam arca amikor megkóstolta:)
Ádám 2009.11.04. 19:21:46
Isteni volt, köszönöm a receptet:) Mostantól csak ezt használom:)
Liza 2010.10.17. 09:10:26
Én teszek bele egy kis fahéjat és egy kis kanál liszttel és egy nagy kanál vaníliás pudinggal sűrítem a többi ugyanaz. Nekünk is a kedvencünk.
A széles krumplipucoló pedig viszi a sütőtök héját.
Luca 2010.10.26. 10:50:21
Sziasztok!
Az eredeti levest kipróbáltátok és nem ízlett,hogy mindenki változtatott valamit rajta? Szerintem ,ha már más hozzávalókat használtok,annak már más a neve,vagy kegalább tedd hozzá,hogy x levese alapján , ahogy én csinálom...
b.magdi 2010.10.26. 13:39:02
én is ki próbáltam,nagyon ízlett mindenkinek,szerintem egészséges,tele van vitamín
nal..köszi a jó tanácsot
Hódi Éva 2011.02.19. 11:26:27
Nagyon nagyon tetszik nekem ez a recept ki is próbálom rögtön.Nagyon köszönöm nektek. Üdv.Éva
Murzsa Kata 2011.03.17. 17:45:42
Kedves Gigi!
Sutotok levest akartam kesziteni, es a google a te blogodat hozta fel elsokent. Szerencsere! :)
Tegnap megfoztem, plusz a nalad talalt rizses hust is elkeszitettem melle.
Imadtuk! Ma is azt ettuk :)
Skociaban elek, a kedvesem skot es gyakran fozok magyarosan, mert nagyon hianyzik, es o is szereti.
A lenyeg, hogy nagyon orulok, hogy rabukkantam a blogodra, mert rengeteg jo recepted van, egyszeruen elkeszitheto, magyaros konyha - pont ez kell nekem!
Koszonom szepen, minden jot!
Kata
(ekezetek nincsenek, bocsanat)
14594 2011.03.18. 10:45:38
Kedves Kata!
Örülök, hogy tetszenek a receptek. Főzz sokat és egyetek jókat! :-)