
Az étel elkészítése kb. egy órát vesz igénybe, az eredmény pedig nagyon finom és nagyon laktatós. Mint minden töltött étel, ez is variálható ezerféleképpen. Én kétféle tölteléket szoktam készíteni: húsost és gombást. A képen az előbbi látható, bár látványban nem igazán van különbség, ízben annál inkább. Mindenképpen nagyobb krumplikra van szükség hozzá, fejenként egy elég, de ha kisebbek vannak otthon, abból is elkészíthető (kicsit macerásabb), persze többet kell számolni. Darált húsból nem kell sok, néhány deka fejenként, de ha többet sikerül darálni, akkor sem megy kárba, mivel megsüthető a krumpli mellett. Mi kell még hozzá? Fűszerek, hagyma, olaj, sajt.
Elkészítése: a krumplit héjában megfőzöm kb. 20-25 perc alatt sós vízben. Míg fő, apróra vágott hagymát dinsztelek kevés olajon, majd belerakom a darált húst (bármilyen lehet, nekem a pulyka a kedvencem), és csak addig kavargatom, míg ki nem fehéredik. Ha megfőtt a krumpli, óvatosan meghámozom, majd kettévágom hosszában. Ráteszem a darabokat egy nagyobb tepsire, és kiskanállal óvatosan kikaparom a belsejét. Vigyázni kell, mert könnyen törik. Amit kikapartam, azt beleteszem a húsba (ill. gombába, ha abból készítem). Jól összekeverem a tölteléket, ízlés szerint fűszerezem - só, bors, és bármi más, ami ízlik, pl. fokhagyma. Egy-egy krumpliba nagyjából egy evőkanálnyi fér, nagyobb krumplikba persze több, legyen jó púpos. A tetejére sajtot reszelek. A maradék tölteléket a tepsi egyik kivajazott sarkába púpozom, hogy megsüljön. Kb. 200 fokos sütőben 20-25 perc sütés elég neki. Ha valaki nem szereti, ha megpirul a sajt, elősütés (kb. 10 perc) után is rárakhatja, ebben az esetben csak olvadt lesz, de nem ropogós.