Mióta megvan a kenyérsütő gép, ki szoktam próbálni új recepteket, ha épp úgy tűnik, hogy finom lehet. Emlékszem, az első három kenyerem ehetetlen lett, sőt olyan is volt, amit a kutya sem tudott megenni, annyira kemény volt :-). Azóta max. annyi panasz van ellene a férjem részéről, hogy "túl egészséges", ami azt jelenti, hogy túl rozsos, vagy túl sok benne a teljes kiőrlésű liszt, és ő azt nem annyira szereti.
Ezt a receptet pacemaker-nél találtam, aki remélem, nem bánja, hogy megosztom itt is a nagyérdeművel. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy lecsökkentettem a mennyiségeket, mert az eredeti méret nekünk túl nagy lenne, ill. más fűszerekkel illatosítottam a kenyeret.
Hozzávalók:
3 dl tej
6 dkg margarin
3 kávéskanál só
3 kávéskanál cukor
30 dkg finomliszt
12 dkg rétes liszt
kb. 4-5 gramm élesztő (ezt képtelenség pontosan lemérni, pedig digitális mérlegem van)
fűszerek: nálam rozmaring és bazsalikom
Normál program, közepes szín, közepes méret (legalábbis az én gépemen, ami elég nagy kenyereket is tud). A végeredmény egy nagyon szép formájú, illatos, finom puha kenyér, a férjemnek sem volt ellene semmi kifogása.
2007.04.09. 09:28
Fűszeres kenyér
Címkék: eleszto finom liszt retes liszt
7 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr855974631
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
t3v 2007.04.09. 14:48:11
Én most adtam túl a gépemen, vettem helyette dagasztót, mert az üst pótlása egy új gép árába jött volna, és különben sem szerettük a gépi kenyér héját, meg nekem egylapátos volt, és túl nagy benne a szelet.
Az aranyszabály: fél kiló fehér liszthez negyed kocka friss élesztő. Szárazat soha nem használtam, úgyhogy azt nem tudom. Ha esetleg ihletre van szükséged, neked is tudom ajánlani E.Margit oldalát (ha még nem tettem volna):
http://www.gportal.hu/portal/emargit/
14594 2007.04.09. 20:53:14
Általában én is frisset használok, de most épp volt itthon száraz, viszont nem volt friss :-). E. Margit oldalát már eltettem a könyvjelzők közé, bár eddig még nem volt nagyon időm keresgélni rajta, de biztosan fogok.
Én sem nagyon szeretem a gép kenyerek héját, ez azért is fogott meg annyira, mert ennek a héja isteni puha, nem olyan kérges, mint a többié. Szóval ez nagyon bejött.
A gépet egyébként előszeretettel használom csak dagasztásra sok esetben, így aztán amíg műxik, nálunk becsben lesz tartva :-).
47093 2007.04.10. 09:24:38
Halihó,
Ha elfogadsz egy tanácsot: tegyél mellé még sikért. Ezzel jobb lesz az állaga és apróbbak lesznek benne a buborékok :)
Amúgy mit szólnál egy kis Bounty-s muffin-hoz? http://medi.b13.hu/index.php?f=7&s=2&blogid=215&bm=68408
Vidám napot!
14594 2007.04.10. 10:26:42
Köszi az ötletet. A bounty-t utálom, sajnos kókusz van benne :-). Ráadásul jó sok, úgyhogy nálam nem jön be.
t3v 2007.04.10. 15:23:57
A friss élesztő baromi sokáig eláll, de még az után is remekül fagyasztható, és ugyanúgy felhasználható (csak nem szabad szobahőmérsékleten kiengedni, mert akkor rögtön úgy hiszi, gázt kell fejlesztenie, és megkeleszti saját magát :)) Ennek a receptnek meg csak az a baja, hogy a férjem nem hajlandó megenni a fehér kenyeret :) Egyébként képzelheted, hányszor sütöttem gépben az elmúlt két és fél évben - szóval én is főleg dagasztottam benne minden létező kelt tésztát, pogácsától lángosig.
Nem is az, hogy a héj állaga volt rossz, hanem az íze. Meg a gépi kenyér szerkezetileg (lyukacsosság) sem tökéletes szerintem (én nem gépben kezdtem a kenyérsütést). Újabban meg főleg zsemle formátumban sütöm ki a kenyértésztát is, valahogy sokkal könnyebb adagolni, hogy akkor most megeszek két zsemlét, mint akár a sütőben sült kenyeret (aminek a két vége mindig keskenyebb, ha nem formában süti az ember), vagy a gépit (amiben, mint mondtam, bazi nagyok a szeletek).
De az újdonsült dagasztómasinával tökéletesen meg vagyok elégedve - remélem, tartósabb lesz, mint a kenyérsütő üstje volt!
gigi1976 2007.04.10. 18:20:14
A friss élesztőt én is szoktam fagyasztani, de hát így is előfordul, hogy elfogy :-). De ma beszereztem pár kockával megint, jobban szeretem azért, mint a szárazat.
Én is ki akarom majd próbálni a sütőben sütést, lehet, hogy utána már csak dagasztásra fogom használni a kenyérsütőt :-).
Ribár Dorina 2009.05.06. 13:08:07
Én most próbáltam ki először és épp most készül a kenyér de remélem jól fog sikerülni. Köszönöm a segítségeket. Máskor is kifogom próbálni:-):-))))