
Hozzávalók:
füstölt sonka kis kockákra vágva
szemes bab (jelen esetben egy üveggel az anyukám által eltettből, amit nem is kellett már főzni)
sárgarépa (nekem tavalyi volt)
karalábé (ez idei) - mindkettő kis kockákra vágva
babérlevél, szemes bors
pirospaprika, olaj
nokedli egy tojásból, kevés lisztből, vízből
Odatettem a sonkát főzni éppen annyi vízbe, hogy ellepje, kb. fél órát főztem, a vízbe persze tettem szemes borsot és babérlevelet. Ez után feltöltöttem vízzel a lábast, amennyi levest akartam készíteni, beletettem a répát, főztem együtt kb. 15-20 percig, akkor utánament a karalábé is. Nagyjából 10 perccel később beleöntöttem a babot és beleszagattam a nokedlitésztát. Kevés olajat felforrósítottam, tettem bele pirospaprikát, elkevertem, majd felöntöttem kb. fél deci hideg vízzel. Hozzáöntöttem pár kanál forró levest, hogy felvegye a hőmérsékletét, majd az egészet beleborítottam a levesbe. Együtt még főztem 5-10 percig és kész. A férjem a bablevest úgy szokta enni, hogy felvág egy kisebb fej hagymát karikákra, kicsit megsózza, beleteszi a leveses tányérba, majd rászedi a levest. Érdemes megkóstolni, nagyon finom!