HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.04.27. 18:58 A.N.R.

Szendvicskrémek

Címkék: tojas hagyma padlizsan tejfol mustar

Amikor a Vkf 4. fordulójának felhívását olvastam, azon gondolkodtam, micsoda svédasztalt fogok én itt összerittyenteni reggelire. Aztán a végére érve azt láttam, hogy nem kell ám egy egész reggeli, elég csak egy része. De akkor az a rész legyen változatos, szerintem. Tehát eldöntöttem: összehozok pár szendvicskrémet, abból mindenki választhat magának ízlés szerint, valószínűleg senki nem marad éhen.
Az általam már korábban posztoltak közül jöhet még ide a Körözött és a Gombás szendvicskrém. A vinetta és a húspástétom elkészítését anyósomtól tanultam. Az utóbbival nem is volt gond, elsőre sikerült megalkotnom megfelelő minőségben. A vinetta viszont nem egyszerű, messze vagyok még attól, hogy igazán elégedett legyek az eredménnyel. Persze ez annak is köszönhető, hogy anyósomé tényleg nagyon finom, és ő már évtizedek óta készíti, tehát van benne gyakorlata bőven. Na majd egyszer én is profi leszek, főleg, ha gyakrabban kell készítenem.
A reggelihez készüljünk friss kenyérrel (mondjuk legyen fűszeres is, meg magvas is), esetleg kenyérpirítóval, ha valaki azt választaná. Akár melegszendvics-sütőt is készenlétbe helyezhetünk. Fontos, hogy legyen sok zöldség: paprika, paradicsom (jó, tudom, ez gyümölcs), uborka, retek, újhagyma (persze, reggeli, de azért mégis :-) ). Inni meg mondjuk hideg tej (hmm) meg narancslé (esetleg grafruitlé) közül lehessen választani. Jó étvágyat :-).

Tojáskrém


Hozzávalók:
keményre főtt tojások
újhagyma zöldje
só, bors
margarin

A főtt tojásokat villával széttörtem, sóztam, borsoztam. Apróra vágott hagymazöldet adtam hozzá, valamint kevés margarint, hogy krémes állaga legyen. Alaposan összekevertem. Néhány szelet paprikát raktam rá díszítésként, természetesen a díszítés is ehető :-).





Padlizsánkrém (Vinetta)

Hozzávalók:
padlizsán (néhány darab)
olaj
hagyma reszelve
bors
pici citromlé
esetleg majonéz

A padlizsánt jól megmossuk és megsütjük. Legjobb szabad levegőn sütni, de a benti tűzhelyen is lehet, egy vaslapon. Ne a sütőben és ne serpenyőben! A lényeg, hogy a lap jó forró legyen, hirtelen süljön a padlizsán. Jól meg kell sütni, feketedjen meg a héja. Ez után leszedjük a héját. A belső részét (lehetőleg) fa késsel nagyon apróra kell vágni. Összekeverjük a reszelt hagymával, borssal, citromlével és végül az olajjal. Kézimixerrel is keverhető, attól krémesebb lesz. Majonézt a nyári időszakban szoktak beletenni, én nem nagyon szeretem. Télen természetesen fagyasztott padlizsánból készül (ahogy a képen látható is), sütés és hámozás után lehet lefagyasztani. Friss vagy pirítós kenyérrel kenve nagyon finom, paprikát szoktunk hozzá enni, de nem feltétlenül szükséges.
(Fokhagyma nincs benne, bár úgy érzik, de szerintem csak a kinti sütésűben érzik a füstíz, és attól tűnik fokhagymásnak.)

Húspástétom

Hozzávalók:
egy adag pörkölt bármilyen húsból
mustár
margarin
néhány kemény tojás

Elkészítek egy pörköltöt, annyi különbséggel a szokásoshoz képest, hogy teszek bele babérlevelet. Közben megfőzök pár tojást (kb. fél kiló húshoz 4-5 db tojással lehet számolni). A kész pörköltöt ledarálom háromszor (kisebb lyukú darálóval elég kétszer), másodszorra belerakom a tojást is (a pörkölt leve is mehet bele, hogy ne legyen száraz a krém). Alaposan összekeverem mustárral és margarinnal (nagyjából 1 bő evőkanál margarint felvesz). Legfinomabb friss kenyérrel.

Halas szendvicskrém

Hozzávalók:
egy doboz tonhalkonzerv
mustár
citromlé

A tonhalat lecsöpögtetem, villával összetöröm. Összekeverem mustárral és egy pici citromlével. Pirítósra kenem vagy melegszendvicset készítek: margarinos kenyérre kenem és rászórok kevés reszelt sajtot. A sajt tényleg kevés legyen, ne nyomja el a hal ízét.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr645974637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

29465 2007.04.28. 13:51:20

A tojáskrémbe mustárt is szoktam még tenni, tuti jó :D

14594 2007.04.28. 14:09:21

Legközelebb kipróbálom :-)

32578 2007.04.28. 18:12:34

Iszonyú jól néz ki mindhárom!

gigi1976 2007.04.28. 18:48:13

Köszi :-), örülök, hogy tetszik. Legalább olyan finom is mind.
süti beállítások módosítása