HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.05.19. 21:34 A.N.R.

Gyümölcstorta

Címkék: tojas eper pudingpor finom liszt tortazsele

Nagyon régen nem sütöttem már gyümölcstortát, de most, hogy beindult az eperszezon, mindenképpen akartam. Aztán most apu hozott egy nagy doboz epret, ebből bőven jutott a tortára is.

A receptet sok-sok évvel ezelőtt a formával együtt adták. Már akkor is én sütöttem otthon a gyümölcstortákat, nem is tudom, miért alakult így, de már több mint 15 éve az én reszortom. Mióta nem vagyok otthon, anyu is süt néha, de nem viszi túlzásba. Viszont ha ő süti, akkor nem pudinggal készíti, hanem túróval (cukorral és esetleg tojássárgájával összekeverve), de mi nem annyira szeretjük, mert kissé száraz.
Amivel gondom szokott lenni, az a tortazselé. Nagyon ritkán sikerül tökéletesen, elég gyakran folyik le a tortáról, de van, hogy túl hamar megdermed. Nem tudom, más hogy csinálja, hogy sikerüljön, de én sokat szenvedek vele. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy gyümölcstortát sütni nem ördöngösség.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
3 tojás
12 dkg cukor
10 dkg liszt
7 dkg margarin

Hozzávalók 29 cm-es tortaformához:
4 tojás
18 dkg cukor
14 dkg liszt
10 dkg margarin

+ zsír a kikenéshez (próbáltam már margarinnal, de nem jó, beleragad a tészta, jó bőven kell zsírral kikenni, az íz és a szag nem megy át a tortába)
+ fél liter tej, 3 evőkanál cukor, 1 csomag pudingpor
+ bármilyen gyümölcs
+ egy csomag tortazselé a leírtak alapján elkészítve

A tojás fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját egyenként hozzáadva tovább verem, majd óvatosan belekeverem a lisztet, cukrot és a megolvasztott, de nem meleg margarint. A kizsírozott tortaformába öntjük és közepes tűzön aranysárgára sütjük (ez nálam olyan 180 fok volt, időt nem tudok mondani, szín és tűpróba alapján döntöm el, hogy jó-e).
Megfőzöm a pudingot a ráírtnak megfelelően, amikor langyosra hűlt, rárakom a tortaformára. A jól megtisztított epret rápakolom, majd a tortazselét is ráöntöm vagy rákanalazom. Hűtőbe teszem, míg megdermed a zselé, majd lehet enni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr645974651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sikter Gyöngyi 2009.03.17. 20:20:07

Kedves Gigi! Igazán jól néz ki a képen látható gyümölcstorta, és én is megpróbálom a recepted alapján elkészíteni, ha nem is eperből. Azért megszeretném kérdezni, hogy a torta tésztáját milyen hőfokon sütöd és mennyi ideig? Általában ezek a fontos adatok hiányoznak a receptekből. Mivel én nem vagyok rutonos háziasszony ezért kellene ez az adat. Köszönöm,Üdvözlettel: Sikter Gyöngyi

14594 2009.03.17. 21:12:13

A régebbi receptekből tényleg hiányzik, mivel akkor még gázsütővel készültek a sütik és azon nem volt hőfokszabályzó. Most már igyekszem mindig odaírni, az elektromos sütővel könnyebb :-). A gyümölcstorta tésztája piskóta tészta,így kb. 180 fokon szoktam sütni. Időt nem tudok mondani, sose mértem, mindig a szín alapján ill. tűpróbával ellenőrzöm, hogy jó-e. Ha már aranyszínű (azaz itt-ott kezd picit barnulni), akkor valószínűleg jó, ilyenkor egy fogpiszkálót beleszúrok a legvastagabb részébe és ha nem ragadt rá tészta, akkor tökéletes. Ha ragadt rá tészta, még tovább kell sütni. Sok sikert!

Judit 2010.05.25. 10:09:15

Kipróbáltam a receptet, de nekem a tészta nagyon kemény lett, így nem volt az az igazi gyümi torta érzés. Legközelebb más recept alapján csnálom!

14594 2010.05.25. 18:54:05

Sajnálom, hogy nem jött be. Én nem szeretem a túl puha piskótatésztát a gyümölcstortában, ezért ezt szoktam készíteni.
süti beállítások módosítása