A receptet sok-sok évvel ezelőtt a formával együtt adták. Már akkor is én sütöttem otthon a gyümölcstortákat, nem is tudom, miért alakult így, de már több mint 15 éve az én reszortom. Mióta nem vagyok otthon, anyu is süt néha, de nem viszi túlzásba. Viszont ha ő süti, akkor nem pudinggal készíti, hanem túróval (cukorral és esetleg tojássárgájával összekeverve), de mi nem annyira szeretjük, mert kissé száraz.
Amivel gondom szokott lenni, az a tortazselé. Nagyon ritkán sikerül tökéletesen, elég gyakran folyik le a tortáról, de van, hogy túl hamar megdermed. Nem tudom, más hogy csinálja, hogy sikerüljön, de én sokat szenvedek vele. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy gyümölcstortát sütni nem ördöngösség.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
3 tojás
12 dkg cukor
10 dkg liszt
7 dkg margarin
Hozzávalók 29 cm-es tortaformához:
4 tojás
18 dkg cukor
14 dkg liszt
10 dkg margarin
+ zsír a kikenéshez (próbáltam már margarinnal, de nem jó, beleragad a tészta, jó bőven kell zsírral kikenni, az íz és a szag nem megy át a tortába)
+ fél liter tej, 3 evőkanál cukor, 1 csomag pudingpor
+ bármilyen gyümölcs
+ egy csomag tortazselé a leírtak alapján elkészítve
A tojás fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját egyenként hozzáadva tovább verem, majd óvatosan belekeverem a lisztet, cukrot és a megolvasztott, de nem meleg margarint. A kizsírozott tortaformába öntjük és közepes tűzön aranysárgára sütjük (ez nálam olyan 180 fok volt, időt nem tudok mondani, szín és tűpróba alapján döntöm el, hogy jó-e).
Megfőzöm a pudingot a ráírtnak megfelelően, amikor langyosra hűlt, rárakom a tortaformára. A jól megtisztított epret rápakolom, majd a tortazselét is ráöntöm vagy rákanalazom. Hűtőbe teszem, míg megdermed a zselé, majd lehet enni.
