Ehhez a süteményhez Frank Júlia narancsos kuglóf receptjét alakítottam át a céloknak megfelelően. Életem első kuglóf-sütése, ami nem sikerült tökéletesen, de azért bemutatható. Most már tudom, hogy mit kell másképp csinálnom legközelebb, remélhetőleg ez az eredményen is fog majd látszani.
Hozzávalók:
20 dkg cukor
15 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
8 gyöngytyúktojás (vagy 6 tyúktojás)
4 evőkanál meggylé (befőttből)
kb. 2 maroknyi kimagozott cseresznye
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
porcukor
A sütőt 200 fokosra melegítettem. A tojásfehérjét kemény habbá vertem.
A tojások sárgáját jó alaposan elkevertem a cukorral, majd hozzáadtam a meggylevet és a cseresznyét. Megsóztam. A felolvasztott vajat is hozzákevertem, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végezetül a kemény habbá vert tojásfehérjét forgattam bele.
Az egészet beleraktam egy szilikonos kuglóf-formába és betettem a sütőbe. Kb. 20 perc után arra a következtetésre jutottam, hogy ha így haladunk, elég az egész, ezért lefedtem sütőpapírral, hogy a teteje ne feketedjen meg teljesen. Ezt a műveletet legközelebb már 10 perc után meg fogom tenni. Összesen kb. 40-45 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem (jelen esetben egy hurkapálcával, az volt elegendő hosszú). Miután megsült, kiborítottam a formából, majd amikor kihűlt, porcukorral meghintettem.
Bónuszként készítettem egy egyszerű vaníliaöntetet hozzá, isteni lett együtt.
