Hozzájutottam egy kevés (= kb. 10 kiló) málnához. Egy része már a fagyasztóban, gurulósra fagyasztva. Nagy része arra vár, hogy málnaszörp legyen belőle, majd erről beszámolok. A többit meg csak esszük, esszük, esszük. Mivel kis családunk tagjai nem rajonganak a hagyományos tiramisuért (a kakaó miatt), ezért most egy adag málnás tiramisut hoztam össze. Le nem fényképeztem, mert nem lett igazán szép. Az íze viszont jó.
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
3 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 20 db babapiskóta
1 teáskanál fahéj
kb. 25 dkg málna
A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral és a vaníliáscukorral alaposan elkevertem. Beleraktam a mascarponét és a fahéjat, azzal is összekevertem. A tojások fehérjét egy evőkanál cukorral kemény habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a tojás sárgájába.
A málnát összeturmixoltam, majd a babapiskótákat beleraktam és rövid ideig áztattam (legközelebb lehet egy kicsit tovább is, mondjuk pár percig). Fogtam egy téglalap alakú jénai tálat, beleraktam egy réteg babapiskótát (asszem 9 db lett), rátettem a krém felét, majd újabb réteg babapiskóta, rá a krém másik fele. Az egészet beraktam pár órára a hűtőbe. Tálaláskor rácsorgattam keveset a maradék málnapüréből. Finom, savanykás íze lett.
Update: újabb adag készült, de már rutinosabban :-). Manner piskótát használtam, ami tapasztalatom szerint pillanatok alatt megpuhul. 50 dkg málnát botmixeltem, majd leraktam egy réteg piskótát (11 db fért el a tálba), ráöntöttem a málna felét ügyelve, hogy mindet érje. Egy perc múlva már rakhattam is rá a krémet. Majd újabb adag piskóta, újabb adag málna, újabb adag krém. A tetejére kiválogattam pár szép málnaszemet. Egy éjszakára hűtőbe raktam. Nagyon finom lett!