A "pályaművet" a Szakácsok könyvében láttam meg, és amint megláttam, tudtam, ez lesz az igazi. A gabonafélékhez jól illik a gyümölcs, ezt már tudom egy ideje, mivel a fiam előszeretettel eszik pl. gyümölcsös kölespépet. Azt is tudom, hogy a baromfihoz is jól illik a gyümölcs. Valószínűleg így hármasban is jól meglesznek - gondoltam én. Megvallom őszintén, még soha nem készítettem gyümölccsel húst, még a gyümölcsmártást sem igazán kedvelem a hús mellé (esetleg az almamártás kivétel), de mifelénk Szabolcsban (ahonnan származom) előszeretettel eszünk édes befőttet mindenféle húsos főételhez, tehát nem lehet ez sem olyan rossz. A hozzávalók beszerzése nem sikerült teljes körűen, ezért a recept nem egyezik tökéletesen a könyvben leírtakkal, ill. a jelenlegi felfordulás miatt egész csirkecombok helyett (amit nem találtam meg egyik fagyasztóban sem) csak felsőcombokat töltöttem. Az élvezeti értéken ez mit sem változtatott, a család jóízűen megette, apukám két combot is elfogyasztott, ami számomra azt jelenti: nem volt rossz választás.
Hozzávalók:
6 db csirke felső comb bőrével együtt
A páchoz:
1,5 evőkanál koriander (nem volt korianderlevelem, ezért egész koriandert használtam)
1,5 evőkanál aprított petrezselyemlevél
fél evőkanál római köménymag
fél teáskanál pirospaprika (a recept szerint füstölt, de ilyen nem volt kéznél)
fél teáskanál kurkuma
fél dl olívaolaj
fél citrom leve
(fél evőkanál harissza - de ezt nem sikerült beszerezni, szerintem enélkül is nagyon finom volt, sőt...)
A töltelékhez:
egy csipet sáfrány
1,5 dl forrásban lévő víz
10 dkg instant kuszkusz
kb. 4 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva (vegyes gyümölccsel még finomabb)
2,5 dkg mazsola beáztatva
1,5 dkg pirított fenyőmag
1 evőkanál korianderlevél (ez kimaradt a már korábban említett hiány miatt)
Szerintem ennél több gyümölcsöt is simán elvisel a töltelék, akár dupla mennyiséget is.
A pác hozzávalóit összekevertem, beleforgattam a combokat, majd hagytam 2-3 órát állni, néha megforgatva a húst.
A sáfrányt hozzákevertem a vízhez, majd ráöntöttem a kuszkuszra és letakartam, hogy megdagadjon. Hagytam kíhűlni.
A sütőt 200 fokra melegítettem. A kuszkuszhoz hozzákevertem a töltelék hozzávalóit. A csirkecombok bőre alá bőven pakoltam a töltelékből. Beraktam az egészet a sütőbe és kb. 35 percig sütöttem.