HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.08.03. 12:24 A.N.R.

VKF - Mititei

Címkék: fokhagyma marhahus serteshus

Megmondom őszintén, nem örültem a jelenlegi feladatnak. Erről persze nem chilii tehet, az ötlet nagyon jó, csak én nem vagyok igazán jó alany ehhez a témához. Mégpedig azért nem, mert eddigi nyaralásaimra nem nagyon jellemző az igazán maradandó gasztro-élmény. Vagy azért nem, mert nem volt elég pénzem arra, hogy jó alaposan körülnézzek az adott helyen, vagy pedig még nem volt rá igényem. Belföldön egyébként sem nagyon jellemző, hogy nagy újdonságokkal találkozzak (bár előfordul néha), külföldön meg... Néhány éve Horvátországban leginkább pénzhiány miatt hagyatkoztunk a szállodai étkezésre és esetleg egy-egy pékségbe néztünk be, semmi helyi specialitás. Egyiptomban nem mertem kockáztatni, ott is a szállodában étkeztünk leginkább, és az ismert kontinentális étkeket választottuk, nem akartam bajt, a pocaklakó már velem volt. Pozsonyban mondjuk említhetném a sztrapacskát (amit ott haluskának hívnak), de erről már jó régen posztoltam. Így aztán amikor választani kellett, Erdélyre esett a választásom. Ott tanultam meg kürtős kalácsot sütni. Ott ettem először mititei-t is, a Királyhágónál, mert ott mindig meg kell állnunk, ha Kolozsvárra megyünk. Aztán ettem Kolozsváron is meg Székelyföldön a rokonoknál. Hazafelé megint Királyhágónál, ez kihagyhatatlan. És azóta persze már jó sokszor, főleg, ha családi összejövetel van. Elkészítése nem túl bonyolult, de többféleképpen történhet. Nekem jelenleg három receptem is van, ebből egyet mondanék igazán kipróbáltnak, azt mutatom be most.

Hozzávalók:
3/4 kg dagadó
1/2 - 3/4 kg marhanyak
ha van, kevés faggyú vagy kövér birkahús
1 evőkanál koriandermag összetörve
1 teáskanál őrölt köménymag
néhány cikk fokhagyma összetörve
só, bors
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl víz
1/2 dl olaj

A húst 2-3-szor ledaráljuk. Alaposan összekeverjük a hozzávalókkal. Másnapig állni hagyjuk a hűtőben. Sütés előtt vizes kézzel kis kolbászkákat formálunk belőle és faszénen kisütjük. Általában hagymás krumplival szoktuk enni. Ha készítjük, sokszor sütünk vele tarját is meg egyéb grillezésre alkalmas ételeket, de ez a kedvenc. A Királyhágónál mustárral és zsemlével adják, úgy is nagyon finom.


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr395974681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsalino 2008.10.12. 17:43:11

Elöregyártottat/fóliást/ ettem egyszer de az is finom volt.

14594 2008.10.12. 20:34:22

Mi is szoktunk venni fagyasztottat, ha Kolozsváron járunk, de ha jól tudom, már itt, Magyarországon is lehet kapni. Tényleg finom.

119484 2009.03.14. 22:31:06

Mifelenk a komenymagot es koriandermagot nem hasznaljak,csombort tesznek/azt hiszem kakufunek nevezitek/

14594 2009.03.15. 09:39:29

Anyósomnak több receptje is van különböző ízesítéssel, nekünk ez jött be leginkább. Csombort általában levesekhez szokott használni.

zita 2009.09.20. 09:36:38

Nagyon jo a recept en mar kiprobaltam mivel Romaniabol szarmazom ismerem,csak en nem szodaport teszek sörel dolgozom össze,es muzdeit csinalok,talan ismeros.

14594 2009.09.20. 13:48:53

Mi is szoktunk muzsdéjt csinálni, a mititeihez is, és a flekkenhez is.

Dr.Molnos Levente konok székely 2012.05.22. 14:50:32

A csombor itthoni ismert neve borsikafű. A káposzta - elsősorban a savanyú káposzta- ételek egyes számú fűszere, a kapor mellett. Levesben elenyésző ritkán használják. Amit leves-fűszerként használnak a székelyek az a tárkony, a románok pedig a lestyánt. A "mititéj"-be hagymát is tesznek, a fokhagyma mennyiségével egyenlő mennyiséget. Amúgy a recept jó, annyi kivétellel hogy ízesebb marhahús-lével - víz helyett - ősszegyúrni
süti beállítások módosítása