Megmondom őszintén, nem örültem a jelenlegi
feladatnak. Erről persze nem chilii tehet, az ötlet nagyon jó, csak én nem vagyok igazán jó alany ehhez a témához. Mégpedig azért nem, mert eddigi nyaralásaimra nem nagyon jellemző az igazán maradandó gasztro-élmény. Vagy azért nem, mert nem volt elég pénzem arra, hogy jó alaposan körülnézzek az adott helyen, vagy pedig még nem volt rá igényem. Belföldön egyébként sem nagyon jellemző, hogy nagy újdonságokkal találkozzak (bár előfordul néha), külföldön meg... Néhány éve Horvátországban leginkább pénzhiány miatt hagyatkoztunk a szállodai étkezésre és esetleg egy-egy pékségbe néztünk be, semmi helyi specialitás. Egyiptomban nem mertem kockáztatni, ott is a szállodában étkeztünk leginkább, és az ismert kontinentális étkeket választottuk, nem akartam bajt, a pocaklakó már velem volt. Pozsonyban mondjuk említhetném a sztrapacskát (amit ott haluskának hívnak), de erről már jó régen
posztoltam. Így aztán amikor választani kellett, Erdélyre esett a választásom. Ott tanultam meg
kürtős kalácsot sütni. Ott ettem először mititei-t is, a Királyhágónál, mert ott mindig meg kell állnunk, ha Kolozsvárra megyünk. Aztán ettem Kolozsváron is meg Székelyföldön a rokonoknál. Hazafelé megint Királyhágónál, ez kihagyhatatlan. És azóta persze már jó sokszor, főleg, ha családi összejövetel van. Elkészítése nem túl bonyolult, de többféleképpen történhet. Nekem jelenleg három receptem is van, ebből egyet mondanék igazán kipróbáltnak, azt mutatom be most.
Hozzávalók:
3/4 kg dagadó
1/2 - 3/4 kg marhanyak
ha van, kevés faggyú vagy kövér birkahús
1 evőkanál koriandermag összetörve
1 teáskanál őrölt köménymag
néhány cikk fokhagyma összetörve
só, bors
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl víz
1/2 dl olaj
A húst 2-3-szor ledaráljuk. Alaposan összekeverjük a hozzávalókkal. Másnapig állni hagyjuk a hűtőben. Sütés előtt vizes kézzel kis kolbászkákat formálunk belőle és faszénen kisütjük. Általában hagymás krumplival szoktuk enni. Ha készítjük, sokszor sütünk vele tarját is meg egyéb grillezésre alkalmas ételeket, de ez a kedvenc. A Királyhágónál mustárral és zsemlével adják, úgy is nagyon finom.