Sokféle lecsó-recept található a neten, a különböző szakácskönyvekben, én is ettem már a legkülönfélébbeket. A legmeglepőbb talán az volt, amibe gombát és karfiolt is raktak, ráadásul bográcsban készült. Finom volt, csak egy kicsit szokatlan. Én is készítettem már többféleképpen, a legfinomabb talán a darált húsos volt. De a hagyományos lecsó nálam a rizzsel és kolbásszal készült lecsó.
Hozzávalók:
paprika (kb. másfél kg)
paradicsom (6-7 közepes db)
hagyma (8-10 fej, jó bőven)
kolbász (lehet lecsókolbász, debreceni, vagy parasztkolbász, mennyiség ízlés szerint, minél több, annál jobb)
olaj
só, bors, pirospaprika, delikát
rizs (1-2 csésze)
A paprikát megmosom, felszeletelem. A hagymát megpucolom, felvágom.
A kolbászt felkarikázom. A paradicsomot megmosom, feldarabolom.
Nagy lábosba teszek egy kevés olajat, rá a kolbászt, kicsit megpirítóm.
Belerakom a hagymát, pár percig dinsztelem. Mehet rá a paradicsom, míg
levet nem ereszt. Előtte nem szoktam levenni a héját, közben ha úgy
adódik, kiveszem a készülő lecsóból, de engem az sem zavar, ha benne
marad. Belerakom a paprikát is és néha megkavargatva fedő alatt főzöm.
Közben megsózom, borsozom, teszek rá delikátot. Közben odateszem a
rizst főni sós vízben. Amikor a lecsó már majdnem kész, teszek bele
pirospaprikát, majd a megfőtt rizst és az egészet összerottyantom még
egyszer.
Fénykép nincs, túl hamar elfogyott :-).