HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.09.24. 15:17 A.N.R.

Mákos krémes

Címkék: tej tojas mak margarin porcukor finom liszt

Szeretem a mákos finomságokat. A beigli is legyen mákos, a csodakifli is legyen mákos, a bobájka is legyen mákos. Természetesen a mákos krémes is legyen mákos. Ez utóbbira panasz nem lehet, van benne mák bőven.

Hozzávalók:
piskóta 6 tojásból (6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, sütőport és/vagy szalakáli)
30 dkg darált mák
2 tojás
15 dkg margarin
3 dkg porcukor
2 dl tej
1 csomag sütőpor
3 dkg liszt
esetleg kevés rum
A krémhez:
4 dl tej
4-5 evőkanál liszt
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
(készülhet vanília ízű pudingporral is liszt helyett)
Tetejére csokimáz (margarin + kakaó vagy olaj + tortabevonó)

A mákot a két tojással, 15 dkg margarinnal és 3 dkg porcukorral jól kikavarjuk, hozzáadunk 2 dl tejet, 1 csomag sütőport és 3 dkg lisztet. Egy tepsit kizsírozunk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát.
Elkészítjük a piskótatésztát (tojás habot keményre verjük, a tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, összekeverjük a két részt és a lisztet meg a sütőport hozzáadjuk) és ráöntjük a mákos masszára.
Forró sütőben (kb. 200 fok) tűpróbáig sütjük.
Amikor a tepsiből kiborítjuk, a piskótatészta lesz alul. A tetejét meglocsolhatjuk rummal.
Miközben hűl, elkészítjük a krémet. A tejből és a lisztből pépet főzünk. A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a főzött krémhez. Az egészet a kihűlt tésztára kenjük.
Tetejére csokimázat készítünk, persze ezt is csak akkor lehet rákenni, ha már teljesen kihűlt.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr755974699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marmalade 2007.09.25. 22:51:42

Na tessék még egy merénylet a kalóriák ellen!Muszáj lesz ezt is kipróálnom, a Római szelet ugyanis nagy sikert aratott!A kakaómázat hogy csinálod? (Én eddig sok cukor, kevés víz+vaj összefőzésével készítettem.)Puha, szobahőmésékletű vaj, és kakaó?

marmalade 2007.09.25. 22:51:56

Na tessék még egy merénylet a kalóriák ellen!Muszáj lesz ezt is kipróálnom, a Római szelet ugyanis nagy sikert aratott!A kakaómázat hogy csinálod? (Én eddig sok cukor, kevés víz+vaj összefőzésével készítettem.)Puha, szobahőmésékletű vaj, és kakaó?

14594 2007.09.26. 14:19:37

Az a nagy igazság, hogy én személy szerint azt támogatom, hogy veszek egy (vagy több) tábla ét tortabevonót, adok hozzá kevés olajat és gőz fölött megolvasztom. Anyukám szokott a kakaóval szöszmötölni, majd megkérdezem tőle, hogy pontosan hogyan is csinálja. Nekem a csokis módszer szimpatikusabb :-).

rain 2007.09.28. 10:34:04

Ezt most én megsütöm:-)Nagyon motíváló amikor képet is teszel fel a recepthez:-)

14594 2007.09.28. 13:09:00

Igyekszem általában képet is feltenni. Van olyan recept, ami egyelőre azért nem került még fel, mert nem sikerült képet készíteni. Sok sikert a sütéshez :-) és jó étvágyat hozzá!

39292 2007.10.07. 18:21:25

Megsütöttem, isteni!!! :-)))

14594 2007.10.08. 12:27:27

Örülök neki, hogy ízlik :-). Én is nagyon szeretem.

Idame 2008.04.16. 18:04:24

Gigi! Az egyik barátunk azt kérte, valami mákosat süssek neki, mert azt imádja. Megtetszett a kép a mákos krémesről, azóta (2 hét alatt) már a harmadik tepsivel kell sütnöm, annyira izlik mindenkinek. Aki evett belőle azóta sokkal nagyobbakat köszön :) - csak nem a sütinek köszönhetően? - Köszi a receptet, nagyon bevált. Idame

14594 2008.04.16. 21:12:00

Nagyon örülök, hogy nálatok is bevált :-).

Erika 2009.08.30. 15:53:23

Szia! Most már sül a süti,de egy két kérdés felmerült bennem.A mákos masszához tényleg csak 3dkg cukor kell?(Én most 20-at tettem bele.)Mind a két tésztához 1-1 sütőpor kell?Mert akkor a hozzávalók tévesek.Én a piskóta részt 3 tojásból csináltam,és így fog kb.úgy kinézni,mint a fotón.És az úgy elég is szerintem. Mindenesetre nagyon örülök ennek a "jól kinéző" receptnek,biztos fincsi lesz!:) A sütés se teljesen egyértelmű.Én most előmelegítettben sütöm 150-160 fokon,kb.1 órája.Szép magas,de ha nem így kell,várom az útmutatást. Köszi: Erika

14594 2009.08.30. 21:25:41

Erika: a mákos masszának nem kell túl édesnek lenni, mert szerintem akkor ehetetlen. A piskótatészta hozzávalóit nem részleteztem külön, ott van a zárójelben, hogy sütőpor vagy szalakáli. Az egy csomag sütőpor a mákos masszához kell. A 6 tojásos piskóta azért kell, mert nekünk kimondottan nagy tepsink van :-). A gáztepsi elbír ennyit, kisebb tepsibe elég persze a három tojásos is, meg ez is olyan, hogy ízlés szerint lehet vastagabb vagy vékonyabb a tészta. Piskótát én általában 180-200 fokon szoktam sütni, szerintem max. fél óra alatt megsül. Ha kisebb hőmérsékleten sütöd, akkor persze kell a hosszabb idő, az is tökéletes lehet. Remélem, jól sikerült!

Szilvi 2010.03.04. 21:59:09

Sok mák megmaradt karácsonyról így gondoltam fel kéne használni. Ezért mikor megláttam ezt a receptet nagyon megtetszett és amennyire tetszett annyira finom is lett. Bár nekem a piskóta is elég magas lett, így lehet, hogy legközelebb anélkül fogom megcsinálni. De nagyon dícsérték.

14594 2010.03.05. 13:32:23

Örülök, hogy ízlett!
süti beállítások módosítása