Ma első dolgom volt sütni egy adag túrós muffint és egy kenyeret. Ez utóbbira már régen készültem. Olvastam már sokaknál róla, többek között Dolcevitánál és T3V-nél is. Nem az vonzott benne, hogy dagasztás nélküli, mert lustaság fél egészség alapon én a dagasztást általában a kenyérsütő gépre szoktam bízni. Inkább amiatt akartam én is megsütni, mert mindenhol csak jót olvastam róla. Elkészítése tényleg egyszerű, kinézete egyszerűen tökéletes (bár az enyém most talán kissé sötét lett), az állaga is nagyszerű, az ízére sem lehet panasz, szóval minden oké vele.
Hozzávalók:
3 csésze kenyérliszt (BL 80-as) - 2,5 dl-es csészével
1,5 teáskanál só
1/2 teáskanál száraz élesztő
1,5 csésze víz (nem hideg)
A lisztet összekevertem a sóval és az élesztővel egy nagy tálban, majd hozzáadtam a vizet. Letakartam egy konyharuhával és hagytam éjszaka kelni, valamivel több mint 12 óra múlva tértem vissza hozzá.
Fogtam a gyúródeszka helyett használatos műanyag lapomat, beliszteztem, rápakoltam a tésztát, a tetejét is beliszteztem, áthajtogattam. Megint letakartam, jó fél órát hagytam pihenni.
Közben előmelegítettem egy 2,4 literes ovális jénai tálat a sütőben, amit 250 fokra (+légkeverés) állítottam. A tálba beleraktam a tésztát, lefedtem, be a sütőbe, 30 percig hagytam lefedve sülni, majd levettem a fedelét és még 25 percig hagytam fedő nélkül.