A köretek között azért legyen egy szokásos alapanyagból készült kissé különleges darab is. A receptet Frank Júlia könyvében találtam. Elkészítése sok munkát nem igényel, viszont időt igen, mivel a sütés ideje legalább egy óra. Hozzávalók:
4-5 nagyobb krumpli
4-5 gerezd fokhagyma
kb. 5 dkg margarin
3 dl tej
só, fehér bors, petrezselyemzöld
A sütőt 200 fokra melegítettem. A krumplit meghámoztam, vékony karikákra vágtam, egy kisebb tepsibe egy sorba szorosan lepakoltam. A margarint megolvasztottam, belekevertem a tejbe, ami ez esetben zsíros házi tej volt. A fokhagymát apróra vágtam, mi szeretjük, ha ropog a fogunk alatt, és zúzni nem nagyon szeretem, inkább szeletelem. A sót (kb. egy teáskanál), a fehér borsot (kb. egy mokkáskanál) és a petrezselyemzöldet a fokhagymával együtt belekevertem a tejbe. Az egészet ráöntöttem a krumplira. A tetejére alufóliát tettem, jó szorosan és kb. 35 percig így pároltam, majd levettem róla a fóliát. További kb. 45 percig sütöttem, míg meg nem pirult a teteje. Mivel elég szaftos, jól illik a szárazabb sült húsokhoz vagy kolbászhoz is, mi most rántott karfiollal és rántott hallal ettük.