Ma elkészült a harmadik pályamű is a legújabb Vkf-re, és igazán meg vagyok elégedve az eredménnyel. Már az elején tudtam, hogy kuszkuszból akarok valamit csinálni, és elég hamar rátaláltam Kaldeneker György receptjére. Jó választás volt.
Hozzávalók:
2,5 dl kuszkusz
3,75 dl víz + zöldségleves kocka vagy zöldségleves alaplé
kis darab gyömbér (kb. 3 dkg-s)
fél citrom
2 szál újhagyma
1 kisebb piros kaliforniai paprika (természetesen megfelel pl. a kápia paprika is vagy más színű étkezési paprika, de a piros mutat a legjobban)
kb. egy negyed kígyóuborka
egy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, olaj
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágtam, olajban megdinszteltem. Megsóztam, borsoztam. Ráöntöttem a vizet, tettem bele kb. 2 teáskanál zöldséges ízvarázst (jobb híján, mivel nem volt készen zöldésleves alaplé, és úgy gondoltam, ez kevésbé káros, mint egy leveskocka). Belereszeltem a gyömbért, a citrom héját, beleraktam az apróra vágott paprikát. Felforraltam, majd beleöntöttem a kuszkuszt. Levettem a tűzről, megkavartam, lefedtem, hagytam állni kb. 10 percig. Közben apróra vágtam az uborkát és a zöldhagymát. Miután megpuhult, villával átkavartam és belekevertem az uborkát és a hagymát. Az eredeti recept mogyorót is ír, de én azt nem igazán szeretem, így kihagytam. Tejszínes sült halfilével tálaltam.
A színek nagyon jól mutatnak a tányéron. Az ízétől kicsit tartottam, de egyáltalán nem lett száraz, nem is íztelen, hanem kellemesen enyhén citromos. A tejszínes mártással kimondottan finom, nekem nagyon bejött és a gyerekem is megevett belőle egy tányérral. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki változatosságra vágyik. Az elkészítés nagyjából 15-20 percet vesz igénybe, tehát ennek a (z általam választott) feltételnek is megfelel.