A hétvégén vásárlás közben rámmosolygott pár gyönyörű padlizsán, és muszáj volt kettőt a kosárba tenni. Akkor még fogalmam sem volt róla, mi lesz a sorsuk, csak azt tudtam, hogy olyan ételt kell készítenem, amit a férjem is megeszik, azaz a padlizsán mellett van benne hús is. (Hús nélkül csak padlizsánkrém formájában hajlandó elfogyasztani.) Itthon aztán eszembe jutott, hogy jó fél évvel ezelőtt leírtam egy muszaka-receptet, azt vettem elő. A neten rengeteg verzióját találtam a muszakának, van rizses és krumplis változat, sajttal és sajt nélkül, ezzel még nem találkoztam, egyébként a 99 egytálétel c. könyvből származik.
Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán (kb. 60 dkg)
kb. 60 dkg krumpli
50 dkg darált hús (ezesetben sertés, bár nyilván marhából vagy birkából autentikusabb lenne)
kb. 50 dkg hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy vagy 3 kicsit tojás
2 dl tejszín
10-15 dkg reszelt sajt, én most kecskesajtot használtam, bár a receptet juhsajtot ír
só, bors, olaj
A padlizsánt meghámoztam, felkarikáztam, besóztam, hagytam állni. A krumplit jó alaposan megmostam, odatettem főni. A hagymát felkarikáztam, olajon megfonnyasztottam, ráraktam a húst, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és megpirítottam, majd ráraktam a kockára vágott paradicsomot és fedő alatt kb. 10 percig pároltam. Az időközben megfőtt krumplit meghámoztam és karikára vágtam.
Egy tepsi aljába olajat öntöttem, majd rétegeztem a hozzávalókat: krumpli, padlizsán (papírtörölközőn szárítás után), ragu, krumpli, padlizsán, ragu, krumpli. A tetejére pedig az öntet: a tejszínt a tojással összekevertem, adtam hozzá sót, borsot, majd a reszelt sajtot.
220 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem. Kép nincs, mert nem tudok ilyen ételt szépen fotózni :-).