HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2008.07.15. 11:21 A.N.R.

Muszaka

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma padlizsan serteshus

A hétvégén vásárlás közben rámmosolygott pár gyönyörű padlizsán, és muszáj volt kettőt a kosárba tenni. Akkor még fogalmam sem volt róla, mi lesz a sorsuk, csak azt tudtam, hogy olyan ételt kell készítenem, amit a férjem is megeszik, azaz a padlizsán mellett van benne hús is. (Hús nélkül csak padlizsánkrém formájában hajlandó elfogyasztani.) Itthon aztán eszembe jutott, hogy jó fél évvel ezelőtt leírtam egy muszaka-receptet, azt vettem elő. A neten rengeteg verzióját találtam a muszakának, van rizses és krumplis változat, sajttal és sajt nélkül, ezzel még nem találkoztam, egyébként a 99 egytálétel c. könyvből származik.

Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán (kb. 60 dkg)
kb. 60 dkg krumpli
50 dkg darált hús (ezesetben sertés, bár nyilván marhából vagy birkából autentikusabb lenne)
kb. 50 dkg hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy vagy 3 kicsit tojás
2 dl tejszín
10-15 dkg reszelt sajt, én most kecskesajtot használtam, bár a receptet juhsajtot ír
só, bors, olaj

A padlizsánt meghámoztam, felkarikáztam, besóztam, hagytam állni. A krumplit jó alaposan megmostam, odatettem főni. A hagymát felkarikáztam, olajon megfonnyasztottam, ráraktam a húst, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és megpirítottam, majd ráraktam a kockára vágott paradicsomot és fedő alatt kb. 10 percig pároltam. Az időközben megfőtt krumplit meghámoztam és karikára vágtam. 

Egy tepsi aljába olajat öntöttem, majd rétegeztem a hozzávalókat: krumpli, padlizsán (papírtörölközőn szárítás után), ragu, krumpli, padlizsán, ragu, krumpli. A tetejére pedig az öntet: a tejszínt a tojással összekevertem, adtam hozzá sót, borsot, majd a reszelt sajtot.

220 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem. Kép nincs, mert nem tudok ilyen ételt szépen fotózni :-).  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr575974786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sütis néne 2008.07.15. 21:55:10

Szia, Gigi! ha nem baj, gurítottam hozzád is az üveggolyót! :-)

14594 2008.07.15. 22:06:02

Ó, köszi :-), gondolkodni fogok.

Sly 2008.08.23. 11:37:58

Szia Gigi! Én is sokféle receptet olvastam a témában, és végül úgy döntöttem, hogy a Görögországban fogyasztott muszaka emléke alapján kreálom meg a saját ízlésemnek megfelelőt. - A krumplit felkarikázás után én kevés olajban megsütöm és így teszem a rétegek közé. - A darálthúsból "bolognai szósz alappor" segítségével csinálok masszát. - Pluszként vöröshagymát felkarikázva és lisztben megforgatva kisütök (mintha hagymás rostélyost csinálnék), és ezt is beleteszem. Ettől szerintem naggyon finom lesz az egész. - 1 paradicsomot felkarikázva nyersen teszek a lerakott burgonya tetejére, és azzal sütöm. - ja, és még egy: csinálok egy adag mornay-mártást, és ezt is közéöntöm a rétegeknek. (mondjuk a bolognai mártás tetejére) Ha gondolod, próbáld ki így is. Konyhatündéri üdvözlettel: Szilvia

14594 2008.08.23. 15:13:27

Szilvia: köszi az ötleteket. A por használatán kívül a többi ötlet tetszik :-).
süti beállítások módosítása