Valamelyik délelőtt bekapcsoltam a tv-t, és Stahl Judit éppen ilyen csirkecombot készített. Nagyon megtetszett, ezért még aznap megkerestem a receptet, majd beszereztem a hozzávalókat és ma elkészítettem. (Megjegyzem, két kisgyerek mellett nem egyszerű a dolog, én sem álltam volna neki, ha épp nincs szabin Sz.)
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb (nagyjából 1 kg)
egy darab (kb. 10 centis) póréhagyma - az eredeti recept újhagymát ír, de ez nem volt elérhető. Tudom, hogy nem ugyanaz az íz, de jobb híján most ez is jó volt, a minőségen szerintem nem rontott.
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
15 dkg vaj
4 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl száraz fehér bor
20 dkg gomba
20 szem apró (2-3 cm-es) vöröshagyma
1 evőkanál cukor
kakukkfű, rozmaring, 2 babérlevél, só, bors
A csirkecombokat sóztam, borsoztam. A póréhagymát hosszában kettévágtam, majd felszeleteltem. A paradicsomkonzervet lével együtt összeturmixoltam. 5 dkg vajat és 2 ek olajat együtt felforrósítottam, majd a csirkecombokat erős lángon néhány perc alatt megpirítottam. A megpirult csirkecombokat kivettem a lábasból, majd a helyükre tettem a hagymát és megfonnyasztottam. Rászórtam egy ek lisztet, kicsit pirítottam. Ezután beleöntöttem a paradicsomot, a bort, beleszórtam a kakukkfüvet, rozmaringot, babérlevelet és beleraktam a csirkecombokat is. Alaposan megkevertem, felforraltam, majd takarékra vettem és fedő alatt puhára pároltam, kb. fél óra alatt.
A gombát megtisztítottam, felszeleteltem. Egy serpenyőben 5 dkg vajat és 2 ek olajat felforrósítottam, beleraktam a gombát, sóztam, borsoztam, majd néhány perc alatt megpirítottam. Végül rászórtam egy ek lisztet és együtt pirítottam még kb. fél percig. Félreraktam.
A hagymát megpucoltam, a kisebb fejeket negyedeltem, a nagyobbakat (mivel nehéz volt beszerezni ilyen apróból eleget) nyolcadoltam. Egy serpenyőben a maradék 5 dkg vajat felolvasztottam, beleraktam a hagymát, ráöntöttem egy dl vizet. Lefedtem és puhára pároltam. Levettem a fedőt, rászórtam a cukrot és 2-3 perc alatt összepirítottam, ettől fényes lett a hagyma. Félreraktam.
Amikor a csirke megpuhult, hozzáöntöttem a gombát és a hagymát, összekavartam, nagy lángon 1-2 percig kavargatva összefőztem. Tálaláskor meg lehet szórni frissen vágott petrezselyemzölddel. Én rizzsel tálaltam. Fénykép nincs, mert amikor készültem a fotózásra, épp akkor merült le az aksi.