HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2008.07.22. 17:42 A.N.R.

Marengói csirkecomb

Címkék: hagyma gomba paradicsom csirkehus

Valamelyik délelőtt bekapcsoltam a tv-t, és Stahl Judit éppen ilyen csirkecombot készített. Nagyon megtetszett, ezért még aznap megkerestem a receptet, majd beszereztem a hozzávalókat és ma elkészítettem. (Megjegyzem, két kisgyerek mellett nem egyszerű a dolog, én sem álltam volna neki, ha épp nincs szabin Sz.)

Hozzávalók:
4 egész csirkecomb (nagyjából 1 kg)
egy darab (kb. 10 centis) póréhagyma - az eredeti recept újhagymát ír, de ez nem volt elérhető. Tudom, hogy nem ugyanaz az íz, de jobb híján most ez is jó volt, a minőségen szerintem nem rontott.
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
15 dkg vaj
4 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl száraz fehér bor
20 dkg gomba
20 szem apró (2-3 cm-es) vöröshagyma
1 evőkanál cukor
kakukkfű, rozmaring, 2 babérlevél, só, bors

A csirkecombokat sóztam, borsoztam. A póréhagymát hosszában kettévágtam, majd felszeleteltem. A paradicsomkonzervet lével együtt összeturmixoltam. 5 dkg vajat és 2 ek olajat együtt felforrósítottam, majd a csirkecombokat erős lángon néhány perc alatt megpirítottam. A megpirult csirkecombokat kivettem a lábasból, majd a helyükre tettem a hagymát és megfonnyasztottam. Rászórtam egy ek lisztet, kicsit pirítottam. Ezután beleöntöttem a paradicsomot, a bort, beleszórtam a kakukkfüvet, rozmaringot, babérlevelet és beleraktam a csirkecombokat is. Alaposan megkevertem, felforraltam, majd takarékra vettem és fedő alatt puhára pároltam, kb. fél óra alatt.

A gombát megtisztítottam, felszeleteltem. Egy serpenyőben 5 dkg vajat és 2 ek olajat felforrósítottam, beleraktam a gombát, sóztam, borsoztam, majd néhány perc alatt megpirítottam. Végül rászórtam egy ek lisztet és együtt pirítottam még kb. fél percig. Félreraktam.

A hagymát megpucoltam, a kisebb fejeket negyedeltem, a nagyobbakat (mivel nehéz volt beszerezni ilyen apróból eleget) nyolcadoltam.  Egy serpenyőben a maradék 5 dkg vajat felolvasztottam, beleraktam a hagymát, ráöntöttem egy dl vizet. Lefedtem és puhára pároltam. Levettem a fedőt, rászórtam a cukrot és 2-3 perc alatt összepirítottam, ettől fényes lett a hagyma. Félreraktam.

Amikor a csirke megpuhult, hozzáöntöttem a gombát és a hagymát, összekavartam, nagy lángon 1-2 percig kavargatva összefőztem. Tálaláskor meg lehet szórni frissen vágott petrezselyemzölddel. Én rizzsel tálaltam. Fénykép nincs, mert amikor készültem a fotózásra, épp akkor merült le az aksi.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr175974788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" 2008.07.22. 19:19:22

És az elhangzott, hogy a legenda szerint ez az étel Napóleon marengói csatájához köthető? :)

14594 2008.07.22. 21:10:37

igen, elhangzott :-)

Nyunyus 2008.07.23. 17:18:29

Na én is megcsináltam és nagyon jó kaja! Tipp.: azok a pici fejű hagymák gyöngyhagymák lehettek. Én szerencsére kaptam a piacon, és azzal csináltam.

14594 2008.07.24. 08:34:41

Gyöngyhagymára én is gondoltam, de itt nem sikerült beszerezni.

66237 2008.07.29. 10:27:57

Ajándék tőlem neked! Itt: http://eszkimoo.freeblog.hu/categories/Ujdonsag/ :D
süti beállítások módosítása