Kaptam egy szép méretes patisszon a szomszédasszonytól (attól, akitől tavaly a fügét is, aki a fügeboromon keresztül rátalált erre a blogra). Már akkor tudtam, mit fogok belőle csinálni, de kicsit váratott magára a dolog egyéb elfoglaltságok miatt.
Hozzávalók:
egy nagy patisszon
20 dkg mexikói zöldségkeverék (lehet konzerv vagy fagyasztott, és persze friss: kukorica, borsó, kaliforniai paprika)
10 dkg nyúlmáj (az eredeti recept csirkemájat ír, de nekem ez volt kéznél, kicsit édesebb a csirkénél, de ugyanúgy kezelendő)
2 dl besamell mártás (vaj, liszt, tej)
1 tojás sárgája
reszelt sajt (5-10 dkg)
só, bors, szerecsendió
olaj
petrezselyemzöld
A patisszont megmostam, kivájtam, lefelé fordítva hagytam pihenni.
Mivel konzerv zöldséget használtam, nem kellett párolni. A májat felkockáztam, borsoztam és forró olajon pirítottam kb. 5-6 percig, majd a tűzről levéve megsóztam, hagytam hűlni.
A besamell mártást elkészítettem, hagytam kicsit hűlni, amikor langyos volt, hozzákevertem a tojás sárgáját, sót, borsot, szerecsendiót, majd a májat és a zöldségeket, valamint a reszelt sajt felét és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
A patisszont megtöltöttem, a tetejére reszelt sajtot szórtam. A kimaradt tölteléket egy kerámiatálba tettem, annak a tetejére is szórtam reszelt sajtot.
A sütőbe beraktam egy sütőedényt, arra rá a kerámiatálban a sajtos tölteléket. Felmelegítettem a sütőt 180 fokra. A patisszont betakartam alufóliával, és a sütőedénybe tettem. Az egészet együtt sütöttem 25 percig, majd a kerámiatálat kivettem, ez így már kész is volt. A patisszonról lekaptam a fóliát és további 20 percre visszatoltam a sütőbe. Frissen finom.
(A 99 egytálétel c. könyv alapján)