Ennyire még egyetlen vkf-kiírásnak sem örültem, mint a mostani túrósnak. Nagyon szeretem a túrót, simán tejföllel kikeverve uzsonnára (kenyér nélkül), és persze különböző ételekbe is. A blogon több túrós recept is van, többségük édesség:
Barackos túróhab
Körözött
Túrógombóc és mákos változata
Sztrapacska
Tavaszi saláta túróval
Túrókrémes
Túrós muffin
Túrós tészta
Túróval töltött zsemle
Üdítő-szelet
A kiírás elolvasása után nem sokat kellett gondolkodnom, hamar eldöntöttem, hogy megsütöm a Rákóczi túróst, úgyis régen készülök már rá. Utánanéztem a neten és a szakácskönyveimben, különböző recepteket találtam. Végül ezt találtam a legszimpatikusabbnak, különösen a részletessége miatt, és azért is, mert mindenképpen rácsos változatot akartam sütni. Készítés közben minimális változtatást eszközöltem, gyakorlatilag az ott leírtak alapján sütöttem.
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojás
3 evőkanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna
A hozzávalókat alaposan összedolgoztam, kinyújtottam és egy gáztepsibe terítettem (34x34 cm). A munkának ez volt a legnehezebb része, mivel természetesen nem sikerült méretre nyújtani, így a tepsiben próbáltam elegyengetni. Aláraktam egy alufóliát, így nem ragadt le a tészta. 180 fokos sütőben kb. 12 percig sütöttem (félig kell megsütni).
Hozzávalók a töltelékhez:
60 dkg túró
2 tojás sárgája
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
1 citrom héja
2 tojás fehérje habbá verve
A cukrot és a tojások sárgáját jól elkevertem, hozzáadtam a túrót, a grízt, a citromhéjat, végül óvatosan belekevertem a tojáshabot. A masszát a tésztára terítettem, majd visszatettem a sütőbe 12 percre.
Hozzávalók a tetejéhez:
6 tojás fehérje (lehet fogyasztani a fagyasztóban lévő készleteket)
10 dkg cukor
kb. fél üveg sárgabarack lekvár
A fehérjét a cukorral kemény habbá vertem. Kézzel szerintem nem érdemes hozzálátni, géppel is nagyon sokáig tartott, gondolom, a sok cukor miatt. Beletöltöttem a habot egy zacskóba, kivágtam a sarkát, és berácsoztam a sütit. Kevés maradt meg a habból, és kevesebb hab is elég, ha vékonyabb vonalakkal rácsozunk. Visszatettem a sütőbe, hogy picit megpiruljon a hab, ez kb. 5 perc volt.
Miután kivettem, minden "lyukba" egy teáskanálnyi lekvárt kentem.
Langyosan szeleteltem.

