HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2008.08.24. 13:10 A.N.R.

Rákóczi túrós lepény - Vkf. XVIII.

Címkék: tojas cukor turo finom liszt baracklekvar

Ennyire még egyetlen vkf-kiírásnak sem örültem, mint a mostani túrósnak. Nagyon szeretem a túrót, simán tejföllel kikeverve uzsonnára (kenyér nélkül), és persze különböző ételekbe is. A blogon több túrós recept is van, többségük édesség:

Barackos túróhab
Körözött

Túrógombóc és mákos változata
Sztrapacska
Tavaszi saláta túróval
Túrókrémes
Túrós muffin
Túrós tészta
Túróval töltött zsemle
Üdítő-szelet

A kiírás elolvasása után nem sokat kellett gondolkodnom, hamar eldöntöttem, hogy megsütöm a Rákóczi túróst, úgyis régen készülök már rá. Utánanéztem a neten és a szakácskönyveimben, különböző recepteket találtam. Végül ezt találtam a legszimpatikusabbnak, különösen a részletessége miatt, és azért is, mert mindenképpen rácsos változatot akartam sütni. Készítés közben minimális változtatást eszközöltem, gyakorlatilag az ott leírtak alapján sütöttem.

Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojás
3 evőkanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna

A hozzávalókat alaposan összedolgoztam, kinyújtottam és egy gáztepsibe terítettem (34x34 cm). A munkának ez volt a legnehezebb része, mivel természetesen nem sikerült méretre nyújtani, így a tepsiben próbáltam elegyengetni. Aláraktam egy alufóliát, így nem ragadt le a tészta. 180 fokos sütőben kb. 12 percig sütöttem (félig kell megsütni).

Hozzávalók a töltelékhez:
60 dkg túró
2 tojás sárgája
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
1 citrom héja
2 tojás fehérje habbá verve

A cukrot és a tojások sárgáját jól elkevertem, hozzáadtam a túrót, a grízt, a citromhéjat, végül óvatosan belekevertem a tojáshabot. A masszát a tésztára terítettem, majd visszatettem a sütőbe 12 percre.

Hozzávalók a tetejéhez:
6 tojás fehérje (lehet fogyasztani a fagyasztóban lévő készleteket)
10 dkg cukor
kb. fél üveg sárgabarack lekvár

A fehérjét a cukorral kemény habbá vertem. Kézzel szerintem nem érdemes hozzálátni, géppel is nagyon sokáig tartott, gondolom, a sok cukor miatt. Beletöltöttem a habot egy zacskóba, kivágtam a sarkát, és berácsoztam a sütit. Kevés maradt meg a habból, és kevesebb hab is elég, ha vékonyabb vonalakkal rácsozunk. Visszatettem a sütőbe, hogy picit megpiruljon a hab, ez kb. 5 perc volt.
Miután kivettem, minden "lyukba" egy teáskanálnyi lekvárt kentem.
Langyosan szeleteltem.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr165974794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása