Régen készülök már focacciát sütni, most jött el az ideje. Utánanéztem pár helyen, ki hogy csinálja, de gyakorlatilag mindenki ugyanolyan egyszerűen. Paradicsomos változatot készítettem, leszedtem a kertben a paradicsom utóját, ilyenkor már nagyon intenzív az íze, a legjobb a focacciához. Legközelebb már aszalt paradicsommal fogom készíteni.
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg finom liszt
fél csomag száraz élesztő (vagy 1 dkg friss)
1,5 dl langyos víz
1 tk só
fél tk cukor
olívaolaj, bazsalikom, fokhagyma
paradicsom
A tészta hozzávalóit - mivel lusta vagyok - bepakoltam a gépbe, megdagasztotta, kb. két órát hagytam kelni. A tepsi alját kikentem olajjal, a tésztát kihúzgáltam rajta vékonyra (kb. fél centisre). A karikára vágott paradicsomot szépen egymás mellé raktam, kicsit belenyomkodtam a tésztába.
Három méretes bazsalikom levelet és három gerezd fokhagymát apróra vágtam, kb. 1-2 evőkanál olívaolajjal összekevertem, majd rákentem a paradicsomos tésztára (nem szórakoztam vele, simán az ujjammal kentem szét). 250 fokos sütőben 10 percig sütöttem.