A Tatin tortáról is többféle recept kering az interneten. Abban mindenki megegyezik, hogy egy véletlennek köszönheti a kialakulását a sütemény, aminek eredményeképpen az alma alulra került sütés közben. Az én Tatin tortám receptje a következő:
Hozzávalók:
20 dkg finom liszt
10 + 10 dkg vaj
5 + 14 dkg kristálycukor
fahéj
1 tojás sárgája
1 kg alma
A lisztet, 10 dkg vajat, tojás sárgáját és 5 dkg cukrot összekevertem, majd fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe. Az almát meghámoztam, kiszedtem a magházát, és mivel elég nagy almák voltak, mindet nyolc felé vágtam. Fogtam egy olyan sütőformát, ami bírja a gáztűzhelyet és a villanysütőt is, beletettem a másik 10 dkg vajat, felolvasztottam, majd hozzákevertem 14 dkg cukrot, és kevergettem, míg össze nem olvadt. Jó szorosan egymás mellé raktam az almaszeleteket, megszórtam fahéjjal, majd lassú tűzön kb. 15 percig főztem.
A sütőt 200 fokra melegítettem. A tésztát kivettem a hűtőből, elnyújtottam (amennyire tudtam), majd az almára nyomkodtam, megszurkáltam villával. Betettem a sütőbe, 30 percig sütöttem.
Kicsit hagytam pihenni (nem sokat, ne hűljön ki), majd ráborítottam egy tortalapot és az egészet egy mozdulattal megfordítottam, szépen kijött a sütőformából. Melegen-langyosan az igazi. Az igazán édes szájúak vanília-öntettel vagy chantilyval is tálalhatják, de szerintem önmagában is pont elég édes.