A fasírt azon ételek közé tartozik, amit elméletben hihetetlen jól tudtam elkészíteni mindig, hiszen rengeteget segítettem anyunak, amikor ő készítette. Nem nagyon volt miért hozzáfognom, mivel ő elég gyakran csinálja és mindig ad nekünk is belőle. Most viszont úgy döntöttem, én sütök egy jó adagot, mivel a párom és a nagyobbik fiam holnap elutazik (Kolozsvárra mennek, hamarosan jön a burduf túró utánpótlás), és úgy gondoltam, az utazáshoz ez a legpraktikusabb étel. A biztonság kedvéért megkérdeztem anyut, miből mennyit használ, de mivel ezek a mennyiségek nincsenek kőbe vésve, én is csak viszonyítási alapnak használtam. Készítés közben figyelni kell a massza állagát és ízét, és ennek megfelelően hozzáadni a fűszereket, tojást, zsemlét.
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús darálva
4 db zsemle
4 db tojás
fokhagyma, só, bors, és én raktam hozzá mititei fűszerkeveréket - ízlés szerint
zsemlemorzsa
sütéshez: olaj
A zsemlét vízbe áztattam, majd kicsavartam és hozzáadtam a darált húshoz. A tojást egyesével kevertem hozzá, majd jöttek a fűszerek: a fokhagyma zúzva, só, bors, fűszerkeverék. Kézzel jó alaposan összedolgoztam, közben kóstoltam (nekem sosem okozott gondot a nyers hús kóstolása, már gyerekkoromban is én voltam a fő kolbász-kóstoló a disznóölésnél). A masszából húspogácsákat formáztam, amiket meghempergettem zsemlemorzsában. Az olajat felforrósítottam, majd a pogácsák mindkét oldalát megsütöttem (nem túl nagy tűzön, hogy rendesen átsüljön). A párom szerint nagyon finom lett, szerintem is :-).