HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszín (1) tejszin (65) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2008.11.02. 10:17 A.N.R.

Fokhagymakrémleves sajtgombóccal - Vkf. XX.

Címkék: hagyma sajt fokhagyma tejszin

A mi családunk kimondottan levesesnek számít, szinte minden nap eszünk levest. Ezért aztán nagyon megörültem a legújabb Vkf. kiírásának, és arra gondoltam, hogy milyen könnyű dolgom lesz. Aztán elkezdtem gondolkodni, és rájöttem, hogy nincs is olyan könnyű dolgom, hiszen a sok levesevésnek az az egyik következménye, hogy ezen a blogon is van már jó néhány levesrecept, pillanatnyilag pontosan 26 db. Van közöttük tartalmas, egytálétel-jellegű és könnyű krémleves, húsos, húsnélküli és gyümölcsös, szóval elég nagy a választék. Ezek a levesek több-kevesebb rendszerességgel kerülnek az asztalunkra, és csak ritkán készítek valami újat. Így végül el kellett kicsit gondolkodnom, mit nem készítettem még, vagy miről nem posztoltam még. A választásom a fokhagymakrémlevesre esett, amit eddig még nem főztem, csak készültem rá. Hogy kicsit különlegesebb legyen, a levesbetét nem a megszokott pirított zsemlekocka vagy a sajtos pirítós, hanem a sajtgombóc, ami szerintem nagyon jól illik hozzá, korábban egyébként a hagymalevesbe készítettem.

Hozzávalók:
2 kisebb fej fokhagyma (30 gerezd)
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
1 dl tejszín
só, bors, szerecsendió, olaj

A sajtgombóchoz:
5 dkg reszelt sajt
2 evőkanál liszt
1 evőkanál tejföl
1 tojás
metélőhagyma zöldje
só, bors, szerecsendió

A fokhagyma megpucolása egyébként több időt vett igénybe, mint utána a leves megfőzése. De megérte :-).

A hagymát apróra vágtam, forró olajon félig megdinszteltem, majd hozzáadtam az apróra zúzott fokhagymát és tovább dinszteltem, nem túl sokáig, hogy ne keseredjen meg a fokhagyma. Felöntöttem 8 dl vízzel, sóztam, borsoztam, szórtam rá szerecsendiót, majd pár percig főztem. Közben elkészítettem a sajtgombócot: a tojást habosra vertem, belekevertem a reszelt sajtot, a lisztet, a tejfölt, az apróra vágott metélőhagymát. Ízesítettem sóval, borssal, szerecsendióval, majd hagytam állni, míg elkészült a leves.
Egy evőkanál lisztet csomómentesen elkevertem kb. 1 dl tejszínnel. A levest lehúztam a tűzről, botmixerrel pürésítettem, majd lassan hozzákevertem a tejszínt. Visszaraktam a tűzre, majd amikor újra felfőtt, kiskanállal beleszagattam a sajtgombócokat. Addig főztem, míg a gombócok fel nem jöttek a tetejére.
A fénykép minőségéért elnézést kérek, de nincs itthon a fényképezőgép, így kénytelen voltam telefonnal fotózni, ami az eddig sem túl színvonalas képeimnél még gyatrább minőséget eredményezett.

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr105974818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

69507 2008.11.02. 11:01:56

Kedves Gigi, a fokhagyma pucolasa mintegy harminc masodperc alatt ugy tortenik, hogy a gerezdeket szetszeded, majd egy nagy muanyag dobozba zarod. 20 mp-n keresztul razod, jo erosen, mint egy sekert, aztan mar csak a veguket kell levagni. Najo, lehet, hogy 45 masodperc... Udvozlettel!

14594 2008.11.02. 13:53:54

Ki fogom próbálni :-).

t3v 2008.11.02. 15:53:50

Én is hasonlót fokhagymáztam, már csak meg kell írnom... Nálam nemrég azt kommentelték, hogy hideg vízbe kell áztatni. Most nem kellett annyit pucolnom, hogy kipróbáljam, de ami késik!
süti beállítások módosítása