Valamelyik nap kaptunk anyuéktól pár szál hagymát. Nem tudom, milyen néven ismert ez a fajta hagyma: kinézetre olyan, mint az újhagyma, csak sokkal nagyobb. Méretre majdnem akkora, mint egy póréhagyma. Ízre is az újhagymához hasonlít, csak jobban csíp. A neve nem is lényeg, az sokkal fontosabb, hogy finom, és még mindig van belőle egy-két szál. Ma kettőt használtam fel az ebédhez, amihez az ötletet Dolce Vita oldalán láttam valamelyik nap, és már akkor eldöntöttem, hogy én is megsütöm. Mi főételnek ettük, nekem nagyon bejött.
Hozzávalók:
tésztához: 15 dkg liszt
1 tojás
7 dkg vaj
só
töltelékhez: 2 szál hagyma
kb. 20 dkg juhtúró
1 dl tejszín
2 tojás
bors
vaj
A tésztát még reggel elkészítettem: egyszerűen összegyúrtam a hozzávalókat, majd folpackba csomagolva a hűtőbe tettem. Mivel ott volt több, mint két óra hosszát, eléggé megkeményedett, de egy-két perc átgyúrás után simán tudtam vele dolgozni.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Elővettem a pitesütő formát, és bele nyomkodtam a tésztát. Az ilyen omlós tésztákkal én általában nem nagyon szoktam küzdeni nyújtófával meg hasonlókkal, egyszerűen az ujjaimmal belenyomkodom a tepsibe vagy formába és kész. Megszurkáltam villával, majd 10 percre betettem a sütőbe.
Vajon megdinszteltem a karikára vágott hagymát, hozzáadtam a juhtúrót, a tejszínt, a tojást. Sót nem tettem bele, mivel a túró elég sós volt, a borsot meg elfelejtettem :-), de nem hiányzott túlságosan, meg azt utólag is lehet pótolni. 10 perc után kivettem a tésztát, ráöntöttem a tölteléket egyenletesen, majd 20 percre visszatettem a sütőbe. Langyosan ettük.
