Ha épp nem kivizsgálásokra járok a gyerekkel, készülök a karácsonyra. Úgy döntöttem, kekszeket fogok sütni, mivel azokat napokkal korábban is elkészíthetem és ha marad karácsony utánra, az sem baj. Van egy-két receptem, amit már próbáltam és bevált, de újakat is ki akarok próbálni. Persze még jóval karácsony előtt, hogy aztán az ünnepekre véglegesen kialakuljon a lista. Ez a szezámkeksz a Mester kiadó kártyás receptgyűjteményéből való, és meglepően jó lett, nem ilyenre számítottam, de nagyon ízlik. Fél adagot sütöttem, ebből lett 40 db keksz.
Hozzávalók:
10 dkg búzadara
6 dkg szezámmag
1,25 dl tej
5 dkg mazsola
6,5 dkg puha vaj
12,5 dkg barna cukor
1 kisebb tojás (a recept egy tojást ír az egész adaghoz, de nehezen felezhető, ezért tettem a fél adagba egy kicsit)
csipet só
11,5 dkg teljes őrlésű liszt
(az eredeti receptben van egy pici kardamom is, de nem volt itthon, így ez kimaradt)
A darát és a szezámmagot leöntöttem forró tejjel, hozzákevertem a mazsolát, és félretettem dagadni. Legalább egy órát kell hagyni, de akár egész éjszakára maradhat. Én néhány óra múlva vettem elő újra. A puha vajat kikevertem a cukorral, hozzáadtam a tojást, sót, belekevertem a lisztet és hozzáadtam a tejes keveréket is.
Szilikonos sütőlapra teáskanállal kis halmokat raktam, amit villával szétlapítottam. Előre melegített 190 fokos sütőben kb. 15 percet sütöttem, majd rácson hűlni hagytam. Kekszesdobozban hetekig eláll.