Néhány nappal ezelőtt olvastam Horasznál az egyben sült nyúl receptjét. Megtetszett, és tudtam, hogy hamarosan elkészítem, hiszen van a fagyasztóban egy egész nyúl. Aztán másnap mentem anyuékhoz és apu épp nyulakat tisztított, szám szerint 11 db-ot vágott le nagy hirtelen. Mondtam neki, hogy némelyiket hagyja egészben, kettőt el is hoztam. Az egyiket a fagyasztóba tettem, a másikat megsütöttem Horasz receptje szerint, amin nem változtattam, ezért nem is írom ide, a linken elérhető. Nekem ugyan nem volt itthon medvehagymám, de amúgy az ő útmutatásait követtem.
A nyúlhoz anyu ideadta a májat is, pontosabban mindkét nyúl máját, ami összesen kb. 20 dkg volt. Ebből a májból és a sült húsból készítettem egy nagyon finom májpástétomot. Természetesen elkészíthető ugyanilyen módszerrel csirkehúsból is.
Hozzávalók:
kb. 20 dkg nyúlmáj
sült nyúlhús, én a hátáról, oldaláról szedtem le a húst, ez is lehetett nagyjából 20 dkg
kb. 5 dkg vaj
3 evőkanál száraz fehér bor
fél szál póréhagyma
tejszín
A vajat megolvasztottam, a májat darabokra vágva megpirítottam benne kb. 2 perc alatt, majd hozzáadtam a felkarikázott póréhagymát és további 2-3 percig pirítottam. Kivettem a májat és a hagymát a serpenyőből, a helyére öntöttem a bort és felforraltam, majd ráöntöttem a májra. Ezt az egészet a hússal együtt megdaráltam. Mióta megvan az aprítóm, ilyen kis mennyiségekhez nem szoktam elővenni a húsdarálót, nagyobb mennyiségnél érdemes. Miután megdaráltam, beletettem a botmixer edényébe és tejszínnel krémesre mixeltem. Nem tudom, mennyi tejszínt adtam hozzá, nem kellett túl sok, talán fél dl. Fűszereket nem adtam hozzá, mivel a sült nyúl elég fűszeres volt önmagában is. A máj íze erősen érzik, de nem zavaróan, szerintem nagyon finom a frissen sült fűszeres kenyérrel.