HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2008.12.07. 13:20 A.N.R.

Stifado - Vkf. XXI.

Címkék: krumpli hagyma fokhagyma fahej paradicsomle baranyhus

A legújabb Vkf. forduló kiírása nálam nagyon aktuális, mivel mostanában kattantam rá a gasztroregényekre. Nyilván előfordult már más jellegű irodalom olvasása közben is, hogy valamilyen ételre "megfájdult a fogam", de egyik sem volt annyira jelentős, hogy emiatt álljak neki főzni vagy sütni. Bezzeg a gasztroregények hatással vannak a konyhámra :-).

Készült már poszt egy-két ilyen alkotásról. Pl. Nancy Verde Barr: Az utolsó falat c. regényét olvasva készítettem Café Liégeoist, valamint Tatin tortát, melynek receptje ugyan nem volt benne a könyvben, de elég sokat emlegették ahhoz, hogy utánanézzek. Susan Loomis: Ház a Tatin utcában c. könyvében találtam rá a Körtés-mézes clafoutis receptjére, amit azon nyomban meg is sütöttem. A jelenlegi Vkf. forduló kiírásának olvasásakor pedig épp Tom Stone: Volt egyszer egy tavernám c. könyvét lapozgattam, azóta persze végigolvastam, és a kiválasztott ételen kívül találtam még benne egy-két finomságot, amit később valószínűleg elkészítek.

A könyv a Stahl könyvtára sorozatban jelent meg. Tom Stone egyetlen nyárra utazott Görögországba, hogy regényt írjon - aztán 22 évig maradt. Pátmosz kicsiny szigetén beleszeretett egy gyönyörű francia festőnőbe, aztán a szigetbe, és később az álomba, hogy lesz egyszer egy saját vendéglője. Amint alkalma nyílt, betársult hát görög barátja, Theológosz tavernájába, a Szép Helénába. És itt kezdődtek a bajok. Miközben a vendéglő egyre felkapottabb lett, Tomnak egyre több küzdelme akadt agyafúrt üzlettársával, aki a gyors meggazdagodás esélyét látta a naiv és lelkes Thomában. (Az ajánló a könyv hátsó borítójáról való.)
Megmondom őszintén, maga a regény nem annyira fogott meg, Az utolsó falat szerintem érdekesebb volt, viszont sok jó recept van benne. Többek között a stifado receptje is, amit én nem borjúból, hanem bárányból készítettem.

Hozzávalók:
80 dkg bárányhús
40 dkg apró vöröshagyma (a recept szerint gyöngyhagyma, de a zöldséges azt mondta, ez csak savanyítási szezonban kapható, ne is reménykedjek)
1,5 dl sűrű házi paradicsomlé (sűrített paradicsommal is készíthető)
fél liter víz
fél dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
2 kisebb krumpli
1 teáskanál őrölt fahéj
só, bors

Az olívaolajat felforrósítottam, a húst felkockázva beleraktam és hirtelen megbarnítottam minden oldalát, majd kiszedtem tányérra. Ez után beletettem az olajba az egészben hagyott hagymát (apró vöröshagyma pucolása: forró vízzel leöntöm, benne hagyom pár percig, majd amikor már meg tudom fogni, könnyedén lehántom a héját), közepes tűzön aranybarnára sütöttem, majd kivettem tányérra.
A paradicsomlevet a vízzel beleöntöttem a lábasba, felforraltam, beleraktam a húst, a hagymát, a zúzott fokhagymát és nagyjából egy óráig főztem fedő alatt.
A sárgarépát vékony csíkokra szeleteltem, a krumplit kockára vágtam. Az egy óra elteltével beletettem a krumplit, a répát, a fahéjat, a sót és a borsot a lábasba, majd fedő alatt további kb. fél óra alatt készre főztem. Nagyon kellemes íze volt, mi főtt tésztával ettük, ez volt a fiúk kérése. A vélemény pedig: "máskor is főzhetsz ilyet".

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr265974827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koguthowitz 2009.01.07. 08:28:17

Helló! Ez valami gusztustalan.Az alábbi linkre kattintva láthatod, hogy néz ki az igazi. Üdv: Kogi www.agni.gr/food_and_wine/recipes/stifado.asp
süti beállítások módosítása