Továbbra is karácsonyra készülődés, ez a sütemény már a süteményes dobozban várja további sorsát, az első adag, amit nem kóstolásra szántam, hanem bíztam benne, hogy megfelel az ízlésünknek. Nem csalódtam, szép és finom, úgyhogy el is tüntetem szem elől, hogy kibírja karácsonyig.
Hozzávalók 30 db-hoz:
45 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál víz (vagy rum, úgy még finomabb)
1 ek kakaópor
1 tojás sárgája
1 csipet só
2 evőkanál tejszín
ha van, durvára tört kandiscukor
A recept a Mester Kiadó gyűjteményéből származik.
A lisztet a vajjal, cukorral és vízzel kézzel összedolgoztam. Két felé vettem, az egyik felébe beledolgoztam a kakaóport. A két gombócot betettem a hűtőbe egy órára.
Ez után jött a neheze: a formázás. A recept szerint a fél cm vastag kígyókból 8 cm-es darabokat kell levágni, de nekem úgy nem ment. Én 14 cm-es darabokat vágtam, és így sikerült egészen formás koszorúkat készíteni. Így elsőre nagyon odafigyeltem, hogy minden stimmeljen, úgyhogy a két gombócot egyenként lemértem, pontosan hat részre osztottam mérleg segítségével. Ezután egy fehér és egy barna kígyót formáztam, mindkettő 70 cm-es volt, amit 5 db 14 cm-esre vágtam. Egy-egy fehéret és barnát összefontam, majd koszorút formáztam belőle. A tepsibe sütőpapírt tettem, ráhelyeztem a koszorúkat, majd lekentem a tojás sárgája - tejszín - só keverékével. Kandiscukor nem volt itthon, így ez a díszítés kimaradt, de szerintem enélkül is nagyon szép lett. 200 fokos sütőben 15 percig sütöttem.