Biztos sokan emlékeznek a napköziben fogyasztott paradicsomszószra, amit főtt marhahús mellé kaptunk (jó esetben), vagy valamiféle darált hús mellé. Én nagyon szerettem (ellentétben a meggyszósszal, amit a köszmétével mindig elrontottak). Ma megpróbáltam valami hasonlót alkotni, bár szinte biztos vagyok benne, hogy abban tejszín nem volt, az enyémben viszont igen. Ízre stimmelt, állagra kicsit sűrűbb lett, de ezen lehet segíteni. Mindenesetre nagyon jólesett krumplipürével és főtt hússal (kecske és bárány).
Hozzávalók:
besamellhez: kb. 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 4 dl tej, só, bors
egy evőkanál vaj
egy dl tejszín
egy dl víz
két dl sűrített paradicsom
cukor ízlés szerint
Elkészítettem a besamellt (vajat felforrósít, lisztet hozzákavar, kicsit pirít, forró tejjel simára kever, sóz, borsoz, forral). Egy másik edényben felforrósítottam a vajat, hozzáadtam a paradicsompürét és kicsit pirítottam, majd felöntöttem hideg vízzel és tejszínnel és simára kavartam. Hozzákevertem a besamell mártást, jól kiforraltam, végül cukorral édesítettem és még egyszer rottyantottam rajta egyet. Finom lett.