Van nekünk itt a gasztroblogok között egy isteni pékségünk, a Limaráé :-). Nem tudom, honnan tud ilyen finomakat sütni, de érdemes tőle tanulni, az biztos. Én is kinéztem már pár receptet nála, de ez az első, amit el is készítettem, viszont biztos, hogy nem az utolsó.
Mi is szeretjük a sajtos stanglit (vagy bagettet, hol így, hol úgy nevezik), mi a tecsóban szoktuk venni. Nem túl gyakran, mivel egyrészt kicsit drágálljuk, másrészt meg nem megyünk csak ezért vásárolni minden nap, mivel frissen az igazi. Az itt bemutatott recept alapján 6 db nagyjából dupla akkora kifli készül, mint amilyet a hipermarketekben lehet kapni, és ezek a jóval nagyobb kiflik valamivel kevesebből kijönnek, mint amennyiért megvehetjük. Szóval sok érv szól mellette, hogy megsüssük magunknak - a nem létező adalékanyagokat még nem is említettem.
Limara receptjében szerepel az öregtészta, amit én eddig még nem készítettem, így most a hozzávalók mennyiségén változtattam, aminek az eredménye lett a 6 db darabonként nagyjából 20 dkg-s stangli. Mivel kenyérliszt nem volt elég itthon, így finom liszttel kevertem. Legközelebb egyszerre valószínűleg csak fél adag tésztát állítok össze és 6 db kisebb kiflit sütök, mert akár minden nap is meg lehet sütni, nem nagy munka.
Hozzávalók:
210 g joghurt
3 dl víz
3 ek burgonyapehely
2,5 tk só
csipet aszkorbinsav
0,75 dl olaj
75 dkg BL 80 kenyérliszt (ill. nálam finom liszttel keverve)
1 tk cukor
1 csomag száraz élesztő
tetejére: reszelt sajt
A hozzávalókat beletöltöttem a kenyérsütő gépbe és dagasztás programra állítottam. A másfél óra leteltével a tésztát lisztezett deszkára öntöttem, 6 (nagyjából) egyenlő részre osztottam. Egy-egy részt megformáztam: téglalap-szerűre lapítottam, két szemben lévő sarkot behajtottam középre, majd feltekertem a tésztát és kicsit hosszabbra nyújtottam, hogy hasonlítson a stanglira. Egy sütőzacskóba hármat raktam egymástól távol, kicsit megszórtam liszttel, majd kb. egy órát hagytam még kelni.
A sütőt 220 fokra melegítettem. Reszeltem sajtot és a stanglik tetejére szórtam. Egy zacskót tepsibe raktam, aláhajtottam a végét, ezzel lezárva. 15 perc alatt megsütöttem, majd a következő adagot tettem be és azt is 15 percig sütöttem. Nagy sikere volt itthon, úgy kellett visszafognunk magunkat, hogy ne együnk túl sokat egyszerre.